KARIŞIK KURU DOLMA TARİFİ
Karışık kuru dolma malzemeler
- 15 adet kuru patlıcan
- 15 adet kuru biber
- 15 adet kuru kabak
- 3 adet kuru salatalık
İç harcı için;
- 2 su bardağı pirinç
- 1 avuç bulgur
- 3-4 adet kuru soğan
- 2 tatlı kaşığı reyhan
- 2 tatlı kaşığı nane
- 2 tatlı kaşığı sumak
- 2-3 tatlı kaşığı kırmızı acı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 2 çay kaşığı kimyon
- Karabiber
- 4-5 adet domates
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı sıcak su
- Bol zeytinyağı
- Tuz
Üzerinde gezdirmek için;
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
KARIŞIK KURU DOLMA YAPILIŞI
- Pirinçleri ve bulguru güzelce yıkanır.
- Soğanları yemeklik doğranıp, bol zeytinyağında dirilikleri geçene dek pişirin.
- Pirinç, bulgur ve tüm baharatlar eklenerek harmanlayın.
- Salçaları da ilave edilip, 4-5 dakika kadar kavurun.
- Üzerine geçmeyecek kadar domates rendesi ekleyin. Kapak kapalı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Domatesler suluysa, ekstra yarım çay bardağı su eklemenize gerek kalmayabilir.
- Kuru dolmaları, kaynar tuzlu suya aralarında 2-3 dakika olacak şekilde sıralamasıyla; patlıcan-kabak-biber-salatalık olarak bırakın.
- Yumuşadıklarında sudan çekilip, harcı çok olmayacak şekilde doldurun ve ağız kısımları yassılaştırın.
- Tencerenin tabanını çapraz gelecek iki adet çatal yerleştirip, dolmaların ağızları iç kısma bakacak şekilde patlıcan-biber/kabak-salatalık olarak dizin.
- Küçük bir cezvede, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağında; 2 diş ezilmiş sarımsak ve nane hafif kavurup üzerlerinde gezdirin.
- En son olarak üstünü geçmeyecek kadar sıcak su dökülüp, her tarafını kaplayacak boyutta porselen bir tabak yerleştirin ve kısık ateşte 1 saat pişirin.
- Süre sonunda, 2 parmak kadar su kalacaktır dibinde. Demlenmesi içinde yarım saat-45 dakika yetecektir.