Dünya Yunan Bakan Panos Kamenos Kardak’a helikopterden çelenk attı

Yunan Bakan Panos Kamenos Kardak’a helikopterden çelenk attı

Paylaş
Yunan Bakan Panos Kamenos Kardak’a helikopterden çelenk attı

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamenos, Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren 1996 yılındaki Kardak krizi sırasında düşen Yunan helikopterinde ölen 3 subay için Kardak Kayalıkları'nın bulunduğu bölgeye helikopterden çelenk attı

Uçuş yerel saatle 08.20’de gerçekleşti. Yunan Bakan Kamenos’a Yunan Hava Kuvvetleri Komutanı Hristos Hristodulu eşlik etti.

İKİNCİ KEZ AYNI YERDE

Panos Kamenos, bakan olarak göreve başladığında yine 3 subay için Kardak Kayalıkları üzerinde helikopterle uçmuş ve denize çelenk atmıştı.



HULUSİ AKAR ZİYARET ETMEK İSTEYİNCE GERGİN ANLAR YAŞANDI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları ile birlikte 21 yıl önce Yunanistan ile savaşın eşiğine gelinen Kardak kayalıklarını krizin yıl dönümünde ziyaret etmişti. Dünki ziyaret esnasında Yunan botu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Kardak'a girmesini önlemeye çalışınca gergin anlar yaşanmıştı.


Kardak çevresinde hareketli dakikalar! Türk ve Yunan botları karşı karşıya geldi


KARDAK'TA NE OLMUŞTU?

Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olayda, Figen Akat adlı Türk gemisi 25 Aralık 1995'te Ege Denizi'ndeki, Bodrum'un 3.8 deniz mili uzaklığındaki Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu.

Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu açıkladı. Türkiye ise söz konusu adanın kendilerine ait olduğunu belirtti. Yunan ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı.



Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, "O bayrak inecek, o asker gidecek" diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak'ı kuşatan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını dikti. Daha sonra ABD ve NATO'nun girişimleriyle tansiyon düşürüldü ve kriz öncesi duruma dönüldü.




Haberin Devamı