Gündem Türkiye Reza Zarrab konusunda ABD'ye 2 kez nota verdi

Türkiye Reza Zarrab konusunda ABD'ye 2 kez nota verdi

Paylaş
Türkiye Reza Zarrab konusunda ABD'ye 2 kez nota verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Reza Zarrab konusunda ABD'ye 2 kez nota verdiklerini söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Reza Zarrab hakkında Türkiye’nin ABD’ye verdiği nota hakkında konuştu.

Avukatlarının ulaşamadığı bilgileri çıkınca gazetelere de yansıdı, 6 gün sonra değil. Daha ikinci günde biz aynı günde yazılı bir notayla sorduk. Bu bizim vatandaşımızdır ve böyle haberler var, bunun durumu nedir. Aradan 3-4 gün geçti.

'SAĞLIĞI DA İYİ GÜVENDE'


ABD’den herhangi bir ses çıkmadı. Dün itibarıyla arkadaşlarımız tekrar bir notayla, ‘Biz şu tarihli bir notayla sorduk ama sizden dönüş olmadı.’ diye sordu.

Dün hem Adalet Bakanlığı'ndan hem de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçiliğimize dönüşler olmuş. ‘Başka bir yerde. Sağlığı da iyi, güvende, bir sorun yok.’ diye genel bir cevap verilmiş. Olayın özü budur.” dedi.


TAHLİYE HABERLERİ ÇIKMIŞTI


Reza Zarrab'ın cezaevinden tahliye edildiği yönünde haberler çıkmıştı.

Zarrab'ın hangi hapishanede olduğu konusunda belirsizlik sürerken, Türkiye de bu durumu ABD'ye nota vererek bilgi istedi.


OLAYIN GEÇMİŞİ


İran asıllı iş adamı Reza Zarrab, İran'a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak suçlaması yüzünden ABD'nin Miami kentinde gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Amerikanın Sesi'nde yer alan habere göre, Reza Zarrab’ın avukatları Giuliani ve Mukasey’in Türkiye’ye giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile davaya siyasi bir çözüm bulmak için görüştükleri açıklanmıştı.

Guliani’nin temsilciliğini yaptığı kuruluşun aynı zamanda ABD’de Türkiye adına lobicilik çalışmaları yaptığı belirtilmiş bu da Zarrab davasında yeni çıkar çatışmaları iddialarının ortaya çıkmasına neden olmuştu.

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim ikilinin Zarrab’la ilgili suçlamaların düşürülmesi için siyasi baskı yaptığını öne sürmüştü.


Dışişleri'nden ABD'ye nota


Rıza Sarraf davasında flaş gelişme