Dünya İstanbul seçimi dünyada manşet! Herkes aynı fikirde birleşti

İstanbul seçimi dünyada manşet! Herkes aynı fikirde birleşti

Paylaş
İstanbul seçimi dünyada manşet! Herkes aynı fikirde birleşti

Yerel seçimlere sayılı günler kala dünyanın gözü İstanbul seçimlerinde AP özel haberinde nefes kesici onlarca fotoğrafı dünyaya servis ederken, Çin haber ajansı 'İstanbul'da yerel seçim kampanyaları ısınıyor' başlığını attı. BBC 'Türk seçimi: İstanbul'u idare etme muharebesi ülkenin geleceğinin anahtarı oluyor' derken, The Economist ve bir çok basın kuruluşu İstanbul'daki yarışın son ana kadar sürebileceği tahminini yaptı.

Türkiye'nin 81 vilayetinde Pazar günü gerçekleşecek yerel seçimler, ABD'den Çin'e, İngiltere'den Fransa ve Yunanistan'a şimdiden yankı bulmaya başladı. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Seçmenler Boğaz'ın gardiyanı İstanbul'un tarihinde yeni bir sayfa açıyor' başlığıyla dünyaya servis ettiği haberde Türkiye'nin en büyük şehrinden onlarca nefes kesici fotoğrafa da yer verdi. 

Haberin Devamı

2 bin 500 seneyi aşkın süredir Boğaz'ın kıyısını mesken tutan İstanbul'un tarih yolculuğunda bu hafta küçük bir adım daha atılacağını kaydeden AP, seçmenlerin gelecek beş yılda metropolü kimin yöneteceğine karar vereceğini bildirdi.

Pazar günü Türkiye genelinde yerel seçimlerin yapılacağını ancak her zamanki gibi tüm gözlerin ülkenin kalbi İstanbul'a çevrileceğini aktaran haber ajansı, şehrin tarihi ve modern yüzünden söz ettikten sonra "İstanbul'un arka sokakları çoğu insanın günlük yaşamını devam ettirdiği ve pek çok turistin kente aşık olduğu yerdir" dedi.

XINHUA: İSTANBUL YARIŞI BAŞA BAŞ GÖRÜNÜYOR

Çin haber ajansı Xinhua, 'İstanbul'da yerel seçim kampanyaları ısınıyor' başlıklı haberinde belediye başkan adaylarının 31 Mart'a günler kala destek bulabilmek için son çabalarını ortaya koyduklarını yazdı. Adayların şehre dair planlarını ilan ettiğini ve seçmenleri etkilemeye çalıştıklarını vurgulayan Xinhua, İstanbul'da 22 siyasi parti adayı ve 27 bağımsız adayın yarıştığını bildirdi.

Haberin Devamı

Yarışın mevcut belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ile iktidar partisi AK Parti'nin adayı Murat Kurum arasında başa baş geçmesinin beklendiğini dile getiren Xinhua, muhalefetin 2019'da kazanmasıyla İstanbul belediyesinin 25 yıl sonra el değiştirdiğini hatırlattı.

Adayların seçime yaklaştıkça miting sayılarını artırdığını kaydeden Xinhua, Pazar günü Türkiye genelinde 61 milyon seçmenin oy kullanacağını, bunlardan 1 milyonunun ilk kez sandığa gitme hakkı kazandığını aktardı.

BBC: İSTANBUL TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİN ANAHTARI

İngiliz yayın kuruluşu BBC, özel haberini 'Türk seçimi: İstanbul'u idare etme muharebesi ülkenin geleceğinin anahtarı oluyor' başlığıyla sundu.

Milyonlarca seçmenin Pazar günü kullanacağı oylarlarla en büyük şehri kimin yöneteceğine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un kontrolünü muhalefetten geri alıp almayacağına karar vereceğini belirten BBC, mega şehirdeki oyların bıçak sırtında olduğu yorumunu yaptı.

İstanbul'da olup bitenlerin dört yıl sonraki 2028 seçimlerine dair ciddi bir sınav olarak görüldüğünü de ekleyen BBC, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da doğduğunu ve burada büyüyüp siyasete atıldığını öne çıkardı.

Haberin Devamı

KATHIMERINI: KÜRTLER İSTANBUL SONUCUNU BELİRLEYEBİLİR

Yunan Kathimerini gazetesi, 'Türkiye'deki Kürtler Pazar günkü yerel seçimlerde İstanbul oylamasına nüfuz edebilir' başlığını tercih ettiği haberinde muhalefetin geçen yıl Mayıs ayındaki genel seçimlerde Erdoğan'a karşı aldığı yıkıcı yenilgiyi hatırlattı.

Kathimerini, son anketlere göre İstanbul'un halihazırdaki belediye başkanı CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AK Parti adayı Murat Kurum'un başa baş olduğunu kaydetti. İstanbul'da yaşayan Kürt seçmenlerin sandık sonuçlarında belirleyici rol oynayabileceği yorumunu yapan gazete, "Kalpleriyle mi yoksa akıllarıyla mı oy verecekler?" diye sordu.

THE ECOMONIST: İYİ PARTİ'DE KRİZ VAR, İSTANBUL'DA YARIŞ SON ANA KADAR SÜREBİLİR

'Türkiye muhalefeti yerel seçimlerde silkelenmeyi umut ediyor' başlığını seçen İngiliz The Economist dergisi, haberinde muhalefet partisi İYİ Parti'deki krize dikkat çekti. İYİ Parti için işlerin iyi gitmediği yorumunu yapan dergi, Türkiye'nin ana milliyetçi bloğundan kopan ekibin bir dönem güçlü bir performans sergilediğini ancak 31 Mart seçimleri arifesinde krize savrulduğunu yazdı. The Economist'e göre, İYİ Parti'ye destek tek haneli sayılara kadar düştü.

Haberin Devamı

Haberde, geçen yılki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde yaşanan hayal kırıklığının ardından CHP ile ittifakın dağıldığı bilgisine yer verildi. Yanı sıra, üst düzey parti yetkilileri ve milletvekillerinin toplu halde İYİ Parti'yi terk ettiğinin altı çizildi.

The Economist, yerel seçimlerde neredeyse kaçınılmaz olarak Erdoğan ve AK Parti'nin ülkenin çoğu yerinde galip geleceğini tahmin etti. Öte yandan dergiye göre, Türkiye'nin bir trilyon dolarlık ekonomisinin lokomotifi İstanbul'da yarış son ana kadar sürebilir.

EURONEWS: DALGALANMA ETKİSİ YARATTI

Fransız Euronews, 'Türkiye'deki yerel seçimler bir siyasi gerilime daha sahne olmak üzere' derken, haberinde geçen yılki heyecan verici başkanlık seçiminin metropolleri kimin yöneteceği üzerinde önemli bir dalgalanma etkisi yarattığını aktardı.

Haberin Devamı

İstanbul seçimi dünyada manşet Herkes aynı fikirde birleşti