Soru: 1962 doğumluyum. 21 Mayıs 1980’de SSK’lı oldum. 31 Aralık 1983’e kadar çalıştım. Sonrasında çalıştığım bankanın Ziraat Bankası’na devredilmesiyle, 1 Ocak 1984’ten 12 Ağustos 1985’e kadar Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalıştım. 10 Haziran 1985’te doğum sonrası aldığım doğum izninden ve yıllık izinlerimden sonra (12 Ağustos 1985’te) işten ayrıldım. 1 Haziran 2005’te tekrar SSK’lı olarak işe başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Berrin GÜRLER Cevap: 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı oldukça zorlaştırdığından toplumun ‘mezarda emeklilik’ olarak adlandırdığı 4447 sayılı yasaya tabi olmaktan kurtulduğunuz için şanslısınız. Çünkü, eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre; yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumunuzu gün, ay, yıl olarak vermeniz gerekiyordu. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 50 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 2012 yılı içinde 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
[[HAFTAYA]]
Ticaret Kanunu her türlü belgenin kopyasını saklamayanı cezalandırıyor
Soru: Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre; şirket evraklarının fotokopisinin saklanması gerekiyormuş. Bu mecburiyete uymayana da hapis cezası verilecekmiş. Bir evrakın aslı dururken fotokopisinin saklanmasına akıl erdiremedik. Bu işte bir yanlışlık mı var? Cevap: Yanlış anlama da yanlışlık da yok. Çünkü, 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64/2’nci maddesi, ‘Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür’ hükmünü içermektedir. Türk Ticaret Kanunu’nun cezalarla ilgili 562/1-b maddesi de ‘64’üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca belgelerin kopyasını saklamayanlar, 200 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılırlar” hükmünü içermektedir. Madde metinlerinden de açıkça anlaşılacağı üzere tacir, işletmeyle ilgili olarak gönderilen, belirtilen belgelerin bir kopyasını saklamakla yükümlü tutuldu. Bu yükümlülüğe uymayan tacir de 200 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. Adli para cezası süresi içinde ödenmezse otomatik olarak aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşecek.
Basit usulde vergilendirilme şartından biri de işinde bilfiil çalışmaktır
Soru: 20 Haziran 1971 doğumluyum. 1 Eylül 1990’da SSK’lı oldum. Bir aylık prim ödendi. 1 Mart 2003’te isteğe bağlı sigorta ödemeye başladım. 1 Ocak 2011’den beri basit usulden, işyerimden Bağ-Kur ödüyorum. SSK’dan emekli olmak istiyorum. İşyerimi kapatmadan nasıl ödeyebilirim? Zehra KAYMAL Cevap: Kamuoyunun Torba Yasa olarak adlandırdığı 6111 sayılı Kanun, 1 Mart 2011’den itibaren Bağ-Kur’lulara, sigortalı çalışarak 4/a statüsünden (SSK) prim ödeme hakkı getirdi. Sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeyebilirsiniz. Sigortalı çalışarak 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da 20 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 20 Haziran 2018’de emekli olabilirsiniz. Ancak, basit usulde vergilendirilmenin şartlarından biri de ‘kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak’tır. Yasa seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dışında, basit usulde vergilendirilenin, işinin başından ayrılmasını yasaklamış bulunuyor. İşinizin başından ayrılarak başka bir işte sigortalı çalıştığınızın tespit edilmesi halinde, basit usulde vergilendirilme hakkınızı kaybedebilirsiniz. Ne iş yaptığınızı bilmiyoruz. Şayet işinizin başından ayrılmadan başka bir işte çalışmanız mümkünse, sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Örneğin, mesai saatinde kendi işini yapmak mesai saati sonunda bir gazinoda müzisyenlik yaparak, müzisyenlik işinden dolayı sigortalanmak gibi.
Kapsamda olması şartıyla intibaktan dul yetim aylığı alanlar da yararlanır
Soru: Babam vefat etti. SSK maşını annem alıyor. Babamın intibak yasasındaki hakkı halen geçerli mi? Babam hak sahibi olursa, annem tamamını mı alır yoksa yarısını mı? Yasemin DAL Cevap: İntibak yasası 2000 yılından önce SSK’dan emekli olanları kapsıyor. Babanız 2000 yılından önce SSK’dan emekli olmuşsa, intibak yasasına göre emekli aylığı yeniden hesaplanacak. Anneniz babanızın aylığındaki artışın tamamını alamaz. Artıştan aylık bağlama oranında yararlanır. Annenizden başka aylık alan yoksa ve anneniz kendi çalışmasından dolayı sigortalı veya emekli değilse, aylık bağlama oranı yüzde 75 olduğundan, artışın yüzde 75’ini alır.
Anneniz primi 3600 güne tamamlamalı
Soru: Annem 1965 doğumlu. 1980’de SSK’lı oldu. 465 gün primi var. İsteğe bağlı sigorta yatırılarak emekli olabilir mi? Mehmet AY Cevap: Anneniz sigorta başlangıç tarihi itibarıyla eski yasa şartlarıyla emekli olacak. Eski yasaya göre; yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi. Son 1260 gününü sigortalı çalışarak, 1875 gün de isteğe bağlı olarak ödemek şartıyla, 3135 gün daha prim ödeyerek, primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.
Şirket ortağı şirketten sigortalı gösterilemez
Soru: Sigortalı olarak çalışan biri şirket kurarak şirket ortağı olması halinde, sigortasını kurduğu şirketten devam ettirebilir mi? SULTAN Cevap: 1 Ekim 2008’den itibaren, kişilerin kendi işyerlerinden veya ortağı olduğu şirketlerden sigortalı bildirilmeleri yasaklandı. Şirket kuran sigortalı, ortağı olduğu şirketten kendisini sigortalı gösteremez.
25 Şubat 2012, Cumartesi 04:00
Haberin Devamı