Türk Silahlı Kuvvetleri dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakalamak üzere büyük bir hamle içine girmeseydi Zeytin Dalı’nda bugünkü başarı yakalanamayabilirdi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Savunma Bakanlığı ve üretici şirketlerin etkin koordinasyonuyla şu anda Türkiye çok kritik sistemleri dışarıdan yardım almadan üretebilecek kapasiteye ulaştı.
TSK’nın hangi sistemlere ihtiyaç duyduğu aşağı yukarı belli. Son dönemde Cumhurbaşkanlığı bünyesine katılan SSM bu sistemlerin üretilmesi ve tedariki konusunda TAI, TUSAŞ, Havelsan, Roketsan, Aselsan gibi dev kuruluşlarla birlikte çalışıyor.
★
Türkiye’nin ilk teknolojik düşünce merkezi olan STM ThinkTech tarafından Ankara’da düzenlenen panelde askeri alandaki teknolojik gelişmeleri ele aldık. Moderatörlüğünü yaptığım toplantıya Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan İnalhan katıldı.
Buluşmamız “Dijitalleşen Dünyanın Yeni Askerleri: İnsansız ve Akıllı Sistemler” başlığını taşıyordu.
Korgeneral Türkgenci uzun yıllar ABD ve İtalya’da eğitim almış, çeşitli görevlerde bulunmuş çok deneyimli bir asker. Yeni teknolojilerle ilgili vizyonu ortaya koyduğu konuşmasında geleceğin savaşlarından da bahsetti. Muhtemelen 10-15 yıl sonraki muharebelerde orduların sahaya canlı askerler yerine önce robotları, otonom ve akıllı sistemleri süreceğini anlattı. Askerlerin fiziksel olarak sahada yer alması belki en son aşamada söz konusu olacak.
İnsan hayatının korunması ve askerlerin can güvenliğinin sağlanması bunun temel nedeni. Diğer taraftan robotlarla vurucu gücü yükseltmek ve çarpan etkisini artırmak mümkün.
SSM Müsteşarı İsmail Demir de özellikle son dönemde insansız sistemlere büyük önem verdiklerini ifade etti. Gerçekten insansız hava araçları (İHA) ve silahlı türevlerine (SİHA) yapılan yatırım sayesinde Türkiye bu alanda dünyanın en iyileri arasına girmiş durumda. SSM duvar arkasını görüntüleyen sistemlerden helikopter ve tank motoru geliştirilmesine kadar bir dizi projeyi eş zamanlı olarak yönetiyor.
★
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz yakın gelecekte bu içerikte başka toplantılar ve paneller de düzenleyeceklerini söyledi. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya hatta Rusya gibi ülkelerde think thanklerin yani düşünce kuruluşlarının hayati önemi var. Mühendislik, üretim ve düşünce alanlarına birlikte eğilen STM’nin adını yakında daha çok duyacağımızı tahmin ediyorum
24 Şubat 2018, Cumartesi 05:00
Haberin Devamı