Türkiye şu anda dünyanın en zor askeri operasyonlarından birini sürdürüyor ve 35 yıldır kesintisiz terörle mücadele ediyor. Avrupa’nın herhangi bir ülkesi bu durumu yaşasa çok ciddi sarsıntılar geçiriyor olabilirdi.
Türkiye’nin ekonomisi sarsılmıyor, kurumları çalışıyor ve vatandaşları normal şekilde günlük hayatlarını sürdürüyor. Elbette endişelerimiz ve kaygılarımız var ancak bunların hepsi yönetilebilir düzeyde.
★
Cari açığın kapatılması, ekonominin canlanması ve Türkiye’nin yumuşak gücünün ortaya çıkması açısından turizm hayati önemde. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş 2. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te soruları yanıtlarken 2018’den çok umutlu olduğunu söyledi.
Nitekim 2017 hızlı bir toparlanma yılı oldu. Özellikle Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı eski günlerine döndü.
Avrupa’nın bazı ülkeleri ve İran’dan gelenlerin sayısında da hissedilir artış var. Ancak Türkiye’nin geçen süre içinde “ucuz destinasyon” olarak algılanması ve fiyatları uzunca bir süre yükseltememesi gibi bir risk var.
Bundan kurtulmanın yolu da hızla daha çok gelir getirecek alanlara yönelmektir. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy kongre turizminin canlanması için çok ciddi projeler yürütüyordu. İstanbul’un yeni havalimanıyla birlikte ciddi bir kapasitesi ortaya çıkacak.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın Nurettin Baransel Kışlası olarak bilinen dev alana 200 bin metrekare kapalı alan ile Avrupa’nın en büyüğü olacak bir kongre merkezi çalışması var.
Plan bazında birçok detay tamamlanmış. Hatta merhum Mustafa Koç ile buraya 18 delikli golf sahası yapılması bile gündeme gelmiş.
İstanbul Ticaret Odası’nın kısa süre önce hayata gözlerini yuman başkanı İbrahim Çağlar’ın da desteklediği bir proje.
İstanbul’un en önemli ilçelerinden Maltepe, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 15 dakika mesafede bulunması ve Anadolu yakasındaki mevcut metro hatlarına yakınlığı nedeniyle de çok elverişli bir konumda.
Ali Kılıç bu girişimin bir “devlet projesi” olmasını arzu ediyor o nedenle Ankara’nın ilgisini ve desteğini bekliyor.
Alman turizm ve fuarcılık şirketleri şimdiden Maltepe’yle ilgili hazırlıklara başlamış ve kolaylıkla dünya takvimine alabilecekleri sözünü vermişler. Zira şu anda İsviçre ve Almanya gibi geleneksel fuarcılık ülkelerinde fiziki alan ve lojistik nedeniyle ciddi sıkışıklık söz konusu.
Maltepe’de bu merkez kurulabilirse İstanbul ve Türkiye milyarlarca dolarlık bir gelire kavuşabilir. Böyle bir adımla kentsel dönüşüm de hızlanacağı için bölgeye yerleşmek isteyen yasadışı örgütlere ciddi bir darbe vurulmuş olur kanaatindeyim.
27 Ocak 2018, Cumartesi 05:00
Haberin Devamı