Hakan ÇelikTarihi karar

HABERİ PAYLAŞ

Tarihi karar

Haberin Devamı

Ortadoğu’nun Batı ile en yakın ilişkilere sahip ülkesi Mısır’da bir camiye yönelik terör saldırısında 300’e yakın insan hayatını kaybetti. Katar, Suudi Arabistan ve Yemen’de yaşananlar ortada. Suriye ve Irak paramparça. Lübnan patlamaya hazır barut fıçısı. İran’dan her an hedef alınacak bir ülke olarak söz ediliyor.

İşte, böyle karmaşık bir ortamda herkesin gözü Türkiye’nin üzerinde.

Avrupa Birliği, NATO ve Amerika ile yaşanan her türlü görüş ayrılığı ve tartışmaya rağmen Türkiye, Batı ittifakı için çok önemli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki dünkü telefon görüşmesini bu şekilde okumak gerekir.

Amerika’da Merkezi Haberalma Örgütü (CIA), Savunma Bakanlığı (Pentagon), Dışişleri Bakanlığı ve Kongre’de Türkiye karşıtı rüzgâr güçlü; ancak Beyaz Saray bütün zorluklara rağmen yakın diyaloğu önemsiyor.

Bugüne kadar Erdoğan ve Trump görüşmeleri hep umut vericiydi. Nitekim dünkü telefon görüşmesi yüz yüze temas kadar verimli sonuçlar doğurdu.

Trump bundan böyle YPG’ye silah verilmeyeceğini açıkladı!

Bu yaklaşım Türkiye-ABD ilişkilerini yeniden rayına oturtmanın zeminini teşkil edebilir.

Trump ve Erdoğan arasındaki bütün görüşmeleri takip etmiş bir gazeteci olarak şunu söyleyebilirim: İki lider de ilişkilerin değerinin farkında. Zaman zaman sert söylemler ortaya konuyor olsa da güveni tesis etmek hâlâ mümkün. Amerikan yönetimi Türkiye’nin Rusya ve İran ile fazla yakınlaşmasının Batı’nın çıkarlarına hizmet etmeyeceğini görüyor.

Washington ve Ankara arasında Suriye-Irak konularında görüş ayrılıkları bulunuyor ancak bunlar aşılamayacak cinsten değil. Bıkıp usanmadan Amerikan tarafına Türkiye’nin sağlayacağı katkıları anlatmak gerekir.

Bölgedeki diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye, Batı ittifakının parçası. Ayrıca bizim saygın kurumlarımız ve işleyen bir domokrasimiz var.



TÜSİAD eski Başkanı ve Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ geçen haftaki sohbetimizde “Hükümet dışı aktörler de mutlaka devreye girmeli” demişti. Ben de uzun süredir CNN Türk’te Parametre yayınlarında, sivil toplum ve iş dünyasının, onarım sürecinde hayati rol oynayacağını anlatıyorum.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik kişisel ve kurumsal olarak Türkiye-ABD ilişkilerinin düzeltilmesi için çalışanlar arasında. İş dünyasının tanınmış isimlerinden Mehmet Ali Yalçındağ da bu doğrultuda gayret gösteriyor.

Yeni yılla birlikte TOBB ve TÜSİAD’ın öncülük edeceği bir dizi çıkarma ile Amerikan kamuoyuna ve karar alıcılara Türkiye anlatılmalı diye düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder