Doç. Dr. Gökçen ErdoğanDr. Google her şeyi blir mi?

HABERİ PAYLAŞ

Dr. Google her şeyi blir mi?

Çatır çatır doğurmamız için uygun şartlar var mı? Öyleyse değmeyin keyfimize. Ama bir sorun varsa da doktorlar yok mu? Sorular havada kalmasın, gönüller ferahlasın ve Dr. Google her işe karış(tırıl)masın.

HAMİLEYKEN TEKRAR HAMİLE KALINIR MI?

SORU: Hocam, ben ikizlerime hamileyim ve cinsel ilişkiyi bırakmadık. Doktorum zararı yok dedi. 24’üncü haftadayız. Ama hamileyken hamile kalan birinin haberini okudum. Ve o günden beri çok tedirginim. Ne yapmam gerek, risk var mı?

CEVAP: Aynı anda 3 çocuk doğurmak, 3’üne birden bakmak beni bile tedirgin etti. Şaka bir yana böyle bir şey tıbben mümkün değil. Bu durum, süperfetasyon olarak adlandırılır ve son derece nadir bir olaydır. Tıp tarihinde yalnızca 12 kez kaydedilmiş bildiğim kadarıyla. 13’üncü olacağınızı sanmam. Süperfetasyon, şu şekilde gerçekleşir: Kadın hamiledir ve rahiminde halihazırda bir embriyo bulunur. Bu sırada, normalde olmaması gereken bir yumurtlama gerçekleşir. İkinci bir yumurta döllenir ve ikinci bir embriyo rahim duvarına yerleşir. Böylece, aynı anda iki ayrı gebelik ilerler. Ancak dediğim gibi düşündüğünüzden çok daha zor ve nadir bir şey. Prezervatif kullanmanızı önereceğim ancak hamile kalma riskinize istinaden değil; cinsel sağlığınızı korumak için.

Haberin Devamı

SEVİŞME GÜNLERİME GÖRE CİNSİYET AYARLAMA ŞANSIM VAR MI?

SORU: Hocam, 3 oğlum var ve bir kız çocuğum olmasını çok istiyorum. Ancak yaşım ve sağlığım itibarıyla tek doğum şansım var. Sevişme günlerime göre cinsiyeti ayarlama şansım var mı? İnternette bir sürü kadın başardım demiş.

CEVAP: Ne denerseniz deneyin başarı şansınız yüzde 50 zaten. Ya kız olacak ya erkek. Umarım sağlıklı olur. Kız veya erkek çocuk sahibi olma şansını artırmak için cinsel ilişki gününü kesin olarak ayarlamak mümkün değil. Bebeğin cinsiyeti, X ve Y kromozomlarını taşıyan spermlerin yumurtaya ne zaman ulaştığına bağlıdır. Bununla birlikte, bazı araştırmalar ve yöntemler, gebe kalma şansını belirli bir cinsiyete yönlendirmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerin bilimsel açıdan kesinliği kanıtlanmış değil. Ama bizim de ‘bir ihtimal’ dediğimiz yöntem yumurtlama takibi. Bebeğin cinsiyetini etkileyen en önemli faktör, yumurtlama zamanıdır. Y kromozomu taşıyan spermler daha hızlı yüzerken, X kromozomu taşıyan spermler daha uzun ömürlüdür. Bu nedenle, erkek çocuk isteyen çiftler yumurtlamadan önceki 1-2 gün ilişkiye girebilirler. Kız çocuk isteyen çiftler ise yumurtlamadan 2-3 gün önce veya yumurtlamadan sonra 1 gün ilişkiye girebilirler. Ancak şunu düşünün; olur da gönlüme göre olmazsa bununla baş edebilecek miyim? Her iki ihtimali de göze alarak bu kararı vermelisiniz.

Haberin Devamı

SPİRAL NEDEN KAYIYOR?

SORU: Hocam, 3 kez spiral taktırdım ve 3’ü de kaydı. İlk ikide rutin kontrolümde fark edildi. Ama sonuncuda hamile kalınca fark edildi. Ve planda olmamasına rağmen doğurdum. Lohusayım. Asla yeni bir doğum düşünmüyorum ama spirale de güvenim kalmadı. Neden kayıyor, bende neden durmuyor spiral?

CEVAP: “Spiraller de kayar, durmaz yerinde” dememi bekliyorsunuz belki ama hayır. Tabii ki kayabilir fakat bu nadirdir. Doğru biçimde yerleştirilmiş bir spiral kaymaz. Doktorun uygun gördüğü aralıklarla takip edilir ve son kullanım gününe dek mis gibi korur. Hep aynı yerde mi taktırdınız, kayması size nasıl açıklandı merak ettim doğrusu. Spiral dışında da korunma yöntemleri var, biliyorsunuz. Aylık, üç aylık iğneler, doğum kontrol hapları, prezervatif ve kol altı implantı. Çip gibi ve çok çok pratik bir yöntem. Tak ve unut bir yöntem istiyorsanız çok makul. İsterseniz ikinci bir doktor görüşü alın ve uygun yöntemi birlikte belirleyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder