Uluslararası arenada izole edilen Filistinlilere Türkiye her alanda yardım elini uzatıyor. İstanbul’da bu kez farklı boyutta dayanışma etkinliği düzenlendi, ben de oradaydım.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin (İZÜ) Halkalı Kampüsü’nde inşası tamamlanan stadyumu, düzenlenen dostluk maçıyla açıldı. Filistin’in 2’nci Lig futbol kulüplerinden Zeytindağı Spor Kulübü ile benim de içinde olduğum spor ve sanat dünyasından isimlerin yer aldığı karşılaşma beraberlikle sonlandı.
Filistinli genç sporcular Türkiye’ye İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Mezunları Derneği’nin (VEFADER) organizasyonuyla İstanbul’a geldi.
Buluşmanın iki amacı vardı: Filistin’de yaşananlar hakkında farkındalık yaratmak ve bu insanlara yalnız olmadıklarını göstermek.
Ben, ülkeler ve halklar arasında barış köprüsü kurmanın en etkili yolunun da sanat ve spordan geçtiğine inanıyorum. Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin ve İlim Yayma Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan yapıyor. Dün oynadığımız maçı Erdoğan ile birlikte Galatasaray Spor Kulübü İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak da izledi.
HEM OYNAYIP HEM SUNDU
Maçla ilgili izlenimimi aktarayım: İki kardeş ülkeyi bir araya getiren maçta Şöhretler Karması takımında eski futbolcular Abdulkerim Durmaz, Hakan Ünsal, futbol yorumcuları Ertem Şener, Ahmet Çakar, Emre Tilev, sanatçı Çağatay Akman, sosyal medya fenomeni Halil Söyletmez, radyo programcısı Âdem Metan ile İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut yer aldı.
İZÜ Rektörü Prof. Bulut, bizim takımın en iyi oyuncularından biriydi. CNN Türk’ten arkadaşım Emre Tilev bir ara eline mikrofonu alıp hem oynadığımız maçı anlatıp hem de sahada top oynayarak herhâlde tarihe geçti. Best FM’in sevilen programcısı Âdem Metan radyo dışında futboldaki başarısını da ortaya koydu. Spor yayıncılığının fenomen isimleri Ahmet Çakar ve Ertem Şener’in performansı da çok iyiydi. Bu arada hayatını Türk sporuna adamış ve herkesin gönlünü kazanmış Abdurrahim Albayrak’ın girişimiyle Galatasaray Kulübü’nün Filistinli sporculara ekipman desteği sağladığını da ilave edeyim.
MÜZİK İLKOKULU GELİYOR
Üniversite kampüsünün içinde bizim de maç yaptığımız 3 bin kişilik futbol sahası harika olmuş, ayrıca üniversitenin kapalı bir spor salonu var. İZÜ’nün 79 ülkeden öğrencisi, 18 farklı doktora programı olduğunu öğrendim.
Özetlemek gerekirse üniversiteyi ve fiziki imkânlarını çok beğendim.
Bütün bu faaliyetlerin gerçekleşmesinde öncü rol üstlenen Bilal Erdoğan’la maçtan sonra sohbet ettik. Yurt dışında kamp yapma imkânı olmayan bir takımı buraya getirmekten mutlu olduklarını söyledi. Bilal Erdoğan, Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin özellikle “İslami Finans” ve “Helal Gıda” uzmanlığı konusunda önde gelen eğitim kurumlarından biri olmasını hedeflediklerini anlattı. 1 milyon kitaplık yeni kütüphane ile de gurur duyduklarını söyledi. Güzel bir haber daha verdi. Temsil ettiği vakıflar aracılığıyla bir “Müzik İlkokulu” açmaya hazırlanıyorlar.
Türk musikisi üzerine uzmanlaşacak olan okul, yetenek sınavıyla öğrenci alacak ve muhtemelen gelecek eğitim-öğretim yılına yetişecek. Başka dil ve kültürlerin baskısıyla ciddi erozyona uğrayan Türk dili ve müziğini korumak adına çok anlamlı bir girişim. Bu okuldan yetişecek yetenekler yakın gelecekte müziğimizde iz bırakacak.