Washington’ın yaptırım tehditleri ve birçok ülkeye karşı başlattığı ticaret savaşı, İran, Rusya, Çin, Avrupa Birliği ve Türkiye’yi bir araya getirmiş durumda.
Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında yaşanan çok katmanlı belirsizliğin nereye gideceğini şimdilik kimse kestiremiyor. Anlaşmazlıklar sadece Pastör Andrew Brunson ile sınırlı değil. Brunson, yakın zamanda evine dönse bile Halkbank’a kesilebilecek ceza, Hakan Atilla’nın ABD’deki tutukluluğunun devamı, S-400 füzeleri, F-35 uçaklarının satışının askıya alınması ve İran’a ambargo baskısı Türkiye için çok hassas meseleler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylül ayında Birleşmiş Milletler zirvesi için New York’a gidişinden önce bazı konularda ilerleme sağlanması için yoğun gayret gösteriliyor. Nitekim orada Erdoğan ve ABD Başkanı kameralar karşısında “Sorunları çözme irademiz var” gibi bir açıklama yapabilirlerse sular durulabilir. Kazanılacak zaman da diplomatlara çalışma fırsatı yaratabilir.
Bu nedenle önümüzdeki 1-2 hafta çok kritik. Nail Olpak’ın başkanlığını yaptığı DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) bünyesinde iş dünyasının önde gelen isimleri, iki tarafın daha fazla zarar görmemesi için yoğun gayret gösteriyor.
DEİK çatısı altında yer alan Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Ankara-Washington arasındaki bağların sarsılmaz niteliğini ortaya koymak için “Türkiye Yatırım Konferansı”nı düzenlemeye hazırlanıyor.
Her iki ülkeden yüzlerce yatırımcının davetli olduğu bu zirve, 26 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek ve yeni iş imkânları duyurulacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere aynı tarihlerde ABD’de bulunacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu zirvenin açılış konuşmasını yapması yönünde bir hazırlık var. Burada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da konuşması öngörülüyor.
TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ bu önemli etkinliğin Türk iş dünyasının bütününü kapsaması için önümüzdeki hafta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ile bir görüşme yapacak.
Türk-Amerikan ilişkilerine yıllar içinde önemli katkılar sağlamış bir isim olan Yalçındağ, içine girilen karmaşık durumdan çıkabilmek için hâlâ fırsatlar olduğu görüşünde.
New York’taki yatırım zirvesine Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Borusan, Enka, Doğuş, Anadolu, Kibar Holding ve Kale gibi büyük grupların yanında İş Bankası, Türk Hava Yolları ve Turkcell’in de katılımı bekleniyor.
TAİK, finans dünyasının merkezi New York’ta, ABD kültür mirası açısından sembolik Gotham Hall binasında düzenleyeceği toplantıda Türkiye’nin bir ticaret savaşı istemediğini, tam tersine sorunların çözümünün uluslararası işbirliğinden geçeceği mesajını verecek.