AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde elde ettiği kritik çoğunluk nedeniyle her bir milletvekili sandalyesi çok daha önemli hale geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni bakanları belirlerken mümkün oldukça TBMM’deki milletvekillerini istifa ettirmeme eğiliminde olduğunu biliyoruz.
Bununla beraber 4’e kadar milletvekilinin istifa edip yeniden bakanlığa getirilmesi AK Parti bakımından yönetilebilir bir durum olarak görülüyor. Erdoğan’ın bu dönemde TBMM dışından farklı kurum ve kuruluşlardan isimleri bakan olarak seçme imkanı da var.
Bu isimlerin kimler olduğunu şu anda sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan biliyor. Ancak yapılan açıklamalar, performans kriterleri ve devam eden projeler üzerinden bakılacak olursa bazı tahminler yürütmek mümkün.
Son Başbakan Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanı seçilme ihtimali yüksek. Bu durumda örneğin Bekir Bozdağ Cumhurbaşkanlığı yardımcısı ya da AK Parti TBMM Grup Başkanı olabilir.
Dış politikanın çok sıkıntılı gündeminde önemli rol alan ve ciddi bir mücadelenin içinde birçok dosyaya hakim olan Mevlüt Çavuşoğlu bu dönem de bakan olarak görevlendirilebilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak döneminde çok hayati atılımlar gerçekleştirildi. Albayrak bu konularda ciddi, bilgi ve deneyim sahibi olması nedeniyle bakanlar arasında yer alabilir.
OHAL’ın kaldırılmasından sonra da güvenlik konusunun birinci öncelik olacağı düşünülecek olursa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu da aynı görevde görebiliriz.
Milletvekili adayı olmayan bakanlardan Ömer Çelik, Faruk Özlü ve Naci Ağbal da bakanlar arasında yer alabilir. Cumhurbaşkanlığı ekibinden bu dönemde adı bakanlık için geçenler var. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Mustafa Varank’ı yine etkili bir görevde görebiliriz. İbrahim Kalın uluslararası ilişkileri yakından izleyen, bilgi birikimi ve deneyimiyle Erdoğan’ın dikkate aldığı bir profil. Kalın Cumhurbaşkanı’nın dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerde de bulundu. Varank da Erdoğan’ın temas ve seyahatlerinin büyük bölümünde yer alan, çok etkili bir danışman.
Erdoğan alanlarında başarılı isimler ve uzmanlara da şans vermek istiyor.
Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde birçok önemli projeyi hayata geçiren Fuat Oktay ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda (SSM) stratejik alanlarda hızlı sonuçlar elde edilmesini sağlayan Müsteşar Prof. Dr. İsmail Demir’i bu dönem kabinede görebiliriz. TAI Genel Müdürü olan Doç. Dr. Temel Kotil’in adı da konuşuluyor.
Diğer taraftan işdünyasından, DEİK Başkanı Nail Olpak ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığı yapan Mehmet Büyükekşi’nin adı sıkça geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin konularına hakimiyeti nedeniyle bu kez bakan koltuğuna oturabilir.