Hakan ÇelikMeslek seçimi

HABERİ PAYLAŞ

Meslek seçimi

Haberin Devamı

Hepimiz bu yollardan geçtik, kafamızın karışık olduğu, tam olarak ne yapmak istediğimizi bilmediğimiz dönemler oldu. Bir taraftan kendi arzularımız, diğer taraftan ailemizin ve çevremizin yönlendirmesi arasında kaldık.

Meslek seçimi, bir insanın hayatında verebileceği en önemli kararlar arasında geliyor. Elbette hiçbir şey dünyanın sonu değil. Her zaman farklı bir seçeneğe yönelmek mümkün olabilir ancak kariyerde yol haritası değiştirmenin bir bedeli var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kırgızistan ziyaretimizin ardından Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle buluşmak üzere İstanbul’a döndüm.

İmkân buldukça farklı şehirlerde üniversiteli gençlerle kariyer sohbetleri yapmak üzere bir araya geliyorum.

İstanbul’un Anadolu yakasında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yakınına konumlanmış olan Medipol’ü bu vesileyle ilk kez ziyaret etmiş oldum. Daha çok Amerika ve Kanada’daki devasa eğitim kurumlarına benzettim.

Binaların cüssesi ve fiziki özellikleri eğitim kalitesini ölçmede elbette ilk kriter değil; fakat bu alanda sunulan imkânların gençlere yeni ufuklar açtığı da ortada.


Meslek seçimi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) dereceye giren 57 öğrenciden 10’unun Medipol Uluslararası Tıp Fakültesi’nde okuyacağını öğrendim.

Öğrencilerden bazıları uluslararası yarışmalarda iyi dereceler elde etmiş. Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Türkiye’de klinik açısından büyük ihtiyaç duyulduğu için doktor adaylarının hızla bu alana yöneldiğini ancak bilim insanı konusunda önemli açık bulunduğunun altını çizdi. İşte, bu fakültede araştırma ve inovasyon konusunda önemli çalışmalar yapan gençlerin yetiştiğini göreceğiz. Rektör, öğrencilere Harvard Üniversitesi’nde staj imkânı da sağladıklarının altını çizdi.



İnsanlığın en temel sorunlarına çözüm arayan tıp, hukuk ve ekonomi, geleceğin de rağbet gören meslekleri arasında olacak. Bununla birlikte önümüzdeki 10 yıllar boyunca yazılım, internet tabanlı girişimcilik, yapay zekâ, bilişim gibi alanlar parlayacak. Gençler matematik, fizik gibi temel eğitim branşlarının üzerine bu sözünü ettiğim alanlarda uzmanlaşabilirler.

Özellikle dikkat çektiğim bir sektör de havacılık. Dünyanın en büyük iki uçak üreticisi Boeing ve Airbus’un aldıkları siparişlerin toplamı 1 trilyon doları buluyor!

Bu gelişimin en iyi örneklerinden biri de Türkiye. 10 yıl içinde Türkiye’nin havacılıktan alacağı pay daha da artacak. Pilot başta olmak üzere, yetişmiş insan açısından büyük sıkıntı var.

Ben öğrencilerin bu alanı da önemli bir kariyer fırsatı olarak görmelerini öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder