Dünyada konser mekanları modern ve klasik yapılar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Klasik Batı müziği ve opera geleneği köklü olan Fransa, İtalya, Almanya gibi ülkelerde yüzlerce yıllık muazzam salonlar var. Bunlar arasında en sevdiğim yer Napoli’deki San Carlo Operası. Hiç kuşkusuz Paris’teki Opera Garnier ve Milano’daki La Scala çok etkileyici yapılar arasında.
Modern salonlar arasında en beğendiğim yapı ise Almanya’nın Hamburg şehrinde yer alan Elbphilarmonie. Yapımına 2007 yılında başlanan bu salon inanılmaz bir gecikme ve aşırı maliyet yükselişiyle ciddi tartışmalara neden olmuştu.
Bu kategoride dünyada en aykırı stile sahip bina ise Sydney Operası’dır.
★
İstanbul’umuzun gözbebeği Atatürk Kültür Merkezi (AKM) başka ülkelerdeki örnekleriyle karşılaştırınca genç bir bina sayılabilir. Cumhuriyet mimarisinin en önemli sembollerinden. Bunun ötesinde orada yoğun hatıralarımız var. Yıllar boyunca hepimizin buluşma noktası oldu. AKM’nin yerine yapılacak yeni opera binası şimdikinden tamamen kopuk bir yapı olsaydı üzülebilirdik.
Mimar Murat Tabanlıoğlu’nun yeni projesini beğendim. Önceki yapıyla aramızdaki duygusal bağları çok güzel korumuş. Eski ve yeni uyumla iç içe geçmiş. O kadar ki zaman içinde insanlar kendilerini önceki AKM’ye gidiyor gibi hissedebilirler.
AKM yeni haliyle modern, çağdaş ve akıllı bir bina. Bu yönüyle İstanbul’un önemli bir ihtiyacını karşılayacak ve şehrin Avrupa yakasındaki yeni sembolü olacak.
Mekanın adının aynen korunması ve mimari stilde önceki yapının unsurlarına yer verilmesi “AKM aynen korunsun” görüşünde olan vatandaşların hassasiyetine saygı gösterildiğini ortaya koyuyor.
★
Yeni AKM klasik bir opera binasının ötesinde çok amaçlı kültür merkezi ve konser salonu olacak. O nedenle yönetiminde kimin bulunacağı, ne kadarlık bir bütçeyle işletileceği gibi hususlar da belirleyici olacak. Herkes binanın dış görünümüne konsantre oldu ancak iç tasarımı ve fonksiyonları da önemli.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sohbet etme imkanı bulduğum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yeni AKM’yi çok beğendimi söyledim. Cumhurbaşkanı da “2019’u bekleyin, daha güzel bir yapıya sahip olacağız” ifadesini kullandı. Gerçekten iki yıl içinde tamamlanabilirse rekor hızda bitirilmiş olacak. Dünyada bu ölçekteki binaları 2 yılda faaliyete geçiren ülke yok denecek kadar azdır.
İstanbul’a hayırlı olsun.
09 Kasım 2017, Perşembe 05:00
Haberin Devamı