Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın günübirlik Ürdün ziyaretini takip ettikten sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın Singapur-Vietnam temaslarını izlemek üzere yola koyuldum.
Önce sıcak bilgiyi paylaşayım, sonra seyahatle ilgili detayları aktarayım. Türkiye açısından kritik haberi Vietnam’ın başkenti Hanoi’de gece aldık.
Başbakan Binali Yıldırım, çok yorucu seyahat temposu ve yoğun temaslarının ardından soluk almak için göl kenarında yürüyüşe çıktı. Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Recep Akdağ da Binali Yıldırım’la birlikteydi. O sırada Şimşek telefonuna gelen son ekonomi verisini Başbakan’la paylaştı. Ben de oradaydım.
Gelen bilgi şuydu, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre satın alma gücü paritesine göre Türkiye 2 trilyon dolarlık eşiği aşarak dünyanın 13. büyük ekonomisi haline geldi. Bu da Türkiye’nin Ortadoğu’nun en büyük, Akdeniz havzasının da üçüncü ekonomisi haline geldiğini gösteriyor. Dünyanın ekonomik çalkantılar ve belirsizlikle boğuştuğu bir ortamda bu çok iyi bir haber.
★
Başbakan’ın Singapur- Vietnam heyetinde Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Recep Akdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de var.
Başbakan iş dünyasından da önemli temsilcileri TC- TUR uçağıyla buraya getirdi. Geçmişte merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal da işadamlarını uçağına alır ülke ülke dolaştırırdı.
Devlet adamlarımız bu geleneği şimdi de sürdürüyor. Ben son derece faydalı buluyorum. Siyaset ve ekonomi el ele verdiği zaman yol almak mümkün oluyor.
Binali Yıldırım çok birikimli bir mühendis ve iş dünyasını yakından tanıyan bir insan. Ekonomide bundan sonra yapılacak hamlelerde Binali Yıldırım’ın daha çok imzasını göreceğiz.
Binali Yıldırım ile Asya programına katılanlar arasında Prof. Dr. İsmail Demir, Doç. Dr. Temel Kotil, Murat Özyeğin, Hikmet Tanrıverdi, İsmail Gülle, Yiğit Savcı, Mehmet Kutman, Hamdi Akın, Oğuz Satıcı, Erdem Çenesiz, Erol Yücel, Handan Engin gibi isimler de var.
★
Başbakan Yıldırım Hanoi’de dün yaptığı konuşmada ekonomik ve sosyal kalkınmaya dikkat çekerken Vietnam için “yükselen ejdarha” ifadesini kullandı.
Gelecek yıl Türkiye-Vietnam diplomatik ilişkilerinin 40. yılı kutlanacağı için Yıldırım 2018’in “Kültür Yılı” ilan edilmesini teklif etti...
Biraz da seyahat notlarımı aktarayım: Devletin filosu için alınmış olan Airbus A330 tipindeki TC- TUR uçağı Başbakan ve beraberindeki kalabalık heyeti Asya’ya getirdiği için Erdoğan Ürdün’e daha küçük olan Airbus A319 ile uçmuştu. Menzil ve kapasite sorununu çözmek için filoya dahil olan Airbus A340 tipindeki TC- CAN uçağı ise bazı teknik değişiklikler için şu anda THY Teknik hangarında bulunuyor.
Ürdün’den Türkiye’ye döndükten sonra Başbakan’ın heyetine dahil olmak için oldukça uzun bir uçuş yaptım.
Önce Ankara’dan İstanbul’a oradan da THY’nin tarifeli Vietnam seferiyle önce Ho Chi Minh’e uçtum. Burada yaklaşık 1 saat bekledikten sonra uçağımız Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye hareket etti. Ankara’dan yola çıktıktan 24 saat sonra Vietnam’a ulaşmış oldum.
Türkiye’nin en önemli küresel markası ve yumuşak gücü olan Türk Hava Yolları’yla bir kez daha gurur duydum. İstanbul’dan Vietnam’a günlük sefer planlamak kolay iş değil. Vietnam Türkiye’deçok tanınmıyor. Fakat iki ülke arasında ciddi bir ticaret hacmi var.
Öyle ki burasıyla Avrupa’da birçok ülkeden bile daha yoğun temas halindeyiz. Geçen yıl ticaret hacmimiz 1.5 milyar dolara yükseldi. Ayrıca Türk yatırımcıların Vietnam’da 704 milyon dolarlık 15 yatırımı bulunuyor. İşte bu nedenle THY geçen sene bu hattı açarak çok doğru bir hamle yaptı. Ekonominin ve havacılığın geleceği Asya’da. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve ekibi de işte bu hatlarda daha etkili olmak için yoğun seferberlik ilan etmiş durumda.
24 Ağustos 2017, Perşembe 05:00
Haberin Devamı