Gündem 28 saatte oldu bitti: 65 gün sonra 'çok erken seçim' var

28 saatte oldu bitti: 65 gün sonra 'çok erken seçim' var

Paylaş
28 saatte oldu bitti: 65 gün sonra 'çok erken seçim' var

MHP lideri Bahçeli önceki gün saat 11.50’de “3 Kasım 2019’daki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 26 Ağustos 2018’e alınmalı” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli dün 30 dakika görüştü. Erdoğan saat 15.50’de “Seçimler 24 Haziran’da” açıklaması yaptı. Saat 19.00’da da Yüksek Seçim Kurulu Başkanı “Seçime hazırız” dedi

‘ESKİ SİSTEM’ VURGUSU


Seçimin 24 Haziran’da yapılacağını açıklayan Erdoğan basın toplantısında şunları söyledi: “Türkiye, 16 nisan referandumundan sonra artık ‘Eski’ diye ifade edebileceğimiz sistemle yönetilmektedir. Cumhurbaşkanı ile hükümetin uyumu sayesinde ciddi bir sorun yaşanmıyor gibi gözükse de eski sistemin hastalıkları her adımda karşımıza çıkabiliyor.”


‘MÜZAKERE EDİP KARAR VERDİK’


“Suriye’deki sınır ötesi operasyonlarımız ve bölgemizde yaşanan tarihi hadiseler de Türkiye’nin bir an önce belirsizlikleri aşmasını zorunlu hale getirdi. Bahçeli’nin erken seçim çağrısını bu gerçekleri göz önünde bulundurarak müzakere ettik ve olumlu yaklaşmaya karar verdik. Seçim konusunu ülke gündeminden çıkarmamız şarttır.”


'GÜZEL BİR TARİH'


Başbakan Yıldırım, “24 Haziran güzel bir tarih. Bana ‘Son başbakan olarak 16 ayınız daha var, neden seçime gidiyorsunuz?’ diye soruyorlar. Ülkemin geleceği şahsımın ikbalinden önemli” diye konuştu.


OHAL'DE İKİNCİ SEÇİM


15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL 3 ay daha uzatıldı. Bu 7’nci uzatma. 16 Nisan 2017’deki Anayasa değişikliği referandumundan sonra, 24 Haziran’da da Türkiye OHAL altında 2’nci kez seçime gidiyor.


ZAMAN AZ, İŞ ÇOK


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim takvimini hazırlayacak, seçime katılacak partileri belirleyecek.

Meclis’te uyum yasaları çıkartılacak. Yeni sistemde hükümet, Meclis’ten çıkmayacağı için Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu ile ilgili kanunlar yeniden yazılacak.

Başbakan’ın yetkileri Cumhurbaşkanı’na verilecek.

Seçim kanunları değiştirilecek ve Meclis İç Tüzüğü yeniden oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı adayı iki yolla belirlenecek: Meclis’te grubu olan partiler birer aday çıkarabilecek. Meclis dışından 100 bin imza toplayan da aday olabilecek.

Seçimde 600 milletvekili ile cumhurbaşkanı seçilecek. Oyların en az yüzde 50 artı 1’ini alması gereken Cumhurbaşkanı, ilk turda seçilemezse 8 Temmuz’da ikinci tur var. Bu tura, ilk turda en çok oy alan 2 aday katılacak.

İYİ PARTİ'NİN GÖZÜ YSK'DA

‘ADAY OLACAĞIM’


Büyük kurultayının üzerinden 6 ay geçmediği için İYİ Parti’nin seçimlere katılamayacağı iddia edilmişti. İYİ Parti lideri Meral Akşener “Yasalara göre; 10 Haziran itibari ile seçime girebiliyoruz. 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı olacağım” dedi.


‘1-2 GÜNE AÇIKLARIZ’


Başbakan Yıldırım “İYİ Parti’nin seçime girip giremeyeceğine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) karar verecek” diye konuştu. YSK Başkanı Sadi Güven de dün şu açıklamayı yaptı: “İYİ Parti’nin seçime girip girmeyeceğini şu an ben de bilemiyorum. Durumu inceleyip 1-2 güne açıklarız.”


CHP'NİN ADAYINI 10 GÜN İÇİNDE AÇIKLAYACAK


CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Biz seçimlere hazırız. 2018 demokrasinin yılı olacak” dedi. Alınan bilgiye göre; CHP cumhurbaşkanı adayını 10 gün içinde açıklayacak. Bu sürede son kez bir kamuoyu yoklaması daha yapılacak.

'ANAHTAR BİZİZ'


Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu “Bu erken değil baskın seçimin tarihidir. Bu tarih, AK Parti ve cumhur ittifakının ne kadar paniklediğinin işaretidir. ‘Ülkeyi 2 ay bile yönetecek gücümüz yok’ diyorlar. Bu seçimin anahtarı Saadet Partisi olacak” dedi.


4 MADDEDE SEÇİM SÜRECİ


İşte erken seçim tarihinin açıklanmasılya izlenecek süreç:

1- TBMM’den onay alınacak

● Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor ama kararın TBMM tarafından onaylanması şart.

● TBMM’de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.

● AK Parti, Meclis Başkanı dışında 317 milletvekiline sahip. MHP’nin desteğine bile gerek kalmadan seçim kararı alabilecekler. 2- YSK takvimi açıklayacak

● Erken seçim kararı alınmasından sonra Yüksek seçim Kurulu (YSK) seçime girecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başlayacak.

● YSK, 1 Ocak itibariyle seçime girebilecek 9 partiyi açıklamıştı. Buna göre; AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, HDP, MHP, saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin seçime girme hakkı var. İYİ Parti’nin bu hakkı kazanıp kazanmadığana YsK karar verecek.

3- Seçimler nasıl yapılacak?

Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk kez Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak.

● TBMM’de grubu bulunan partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterebilecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor.

● Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50’ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak.

● 8 Temmuz’da yapılacak ikinci turda en yüksek oyu alan isim 5 yıl için Cumhurbaşkanı seçilecek.

● Bir aday anayasaya göre en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Yeni anayasaya göre, TBMM’deki milletvekili sayısı da 550’den 600’e çıkarıldı.

4- Partiler ittifak yapabilecek

● Erken seçimler, 16 nisan 2017 referandumuyla kabul edilen yeni anayasanın da resmi olarak yürürlüğe girmiş olması anlamına gelecek.

● Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olurken, başbakanlık makamı da kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.

● AK Parti ve MHP seçime ‘Cumhur İttifakı’ ile girecek. MHP, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacak ve AK Parti adayı Erdoğan’ı destekleyecek.

● Referandumda ‘Hayır’ diyen partilerin ise Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda kendi adaylarını çıkarması, ikinci turda ise en fazla oy alan partinin adayını desteklemeleri bekleniyor.