Ekonomi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli bugün atılıyor (Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tüm detayları)

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli bugün atılıyor (Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tüm detayları)

Paylaş
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli bugün atılıyor (Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tüm detayları)

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli bugün atılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in temelini bugün birlikte atacağı Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yeni bir dönemin kapısını açıyor. Rus lider Putin'i taşıyan uçak Ankara'ya indi. Putin, birazdan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılandı. Ardından yapılacak görüşmenin ardından liderler telekonferans yolu ile temel atma törenine katılacak.

Türkiye’nin nükleer enerjideki 60 yıllık rüyası gerçek oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, 60 yıldır Türkiye gündeminde olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temelini bugün atıyor. Santral 2023 yılında hizmete girecek. Nükleer enerji Türkiye gündemine ilk olarak ABD ile 1955 yılında imzalanan ‘Sulh İçin Atom’ anlaşması ile girmişti. Bu süreç, 1976 yılında Akkuyu Sahası’nın nükleer güç santrali yeri olarak uygun görülüp lisanslanması ile devam etmişti. Akkuyu bölgesinde bir nükleer güç santrali yapılması için birçok kez girişimde bulunulmasına rağmen her seferinde süreç akamete uğradı. AK Parti hükümetinin Rusya ile kararlılıkla yürüttüğü görüşmeler 2010 tarihinde iki ülke arasında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (Akkuyu NGS) Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasıyla sonuçlandı ve süreç başladı. İkinci santral ise Sinop’ta Japonlar tarafından yapılacak. Planlara göre Akkuyu devreye girdiğinde Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 10’unu üretecek. Bir başka ifadeyle İstanbul’un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.


PUTİN BEŞTEPE'YE GELDİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in temelini bugün birlikte atacağı Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yeni bir dönemin kapısını açıyor. Rus lider Putin'i taşıyan uçak Ankara'ya indi. Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılandı.



Ardından yapılacak görüşmenin ardından liderler telekonferans yolu ile temel atma törenine katılacak.


Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne böyle geldi

DÖNÜM NOKTASI


Akkuyu, sadece enerji açısından değil bir çok konuda Türkiye için dönüm noktası olacak. 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacak Akkuyu NGS devreye girdiğinde 2 bin 764 kişiye sabit istihdam sağlayacak. Yatırım yalnızca alternatif enerji kaynağı oluşturulması adına değil, yeni sanayi kolları ve nükleer teknoloji adına da önem taşıyor. Bir nükleer santralin yapımında 515 bin parça kullanılıyor. Akkuyu’nun inşasında, maksimum düzeyde Türk mühendis istihdam edilecek, yerli ekipman kullanılacak ve böylece yeni sanayi kolları da oluşacak. Bu modelle Türkiye, kendi enerji sektörünün hem çeşitlendirmesini hem de büyümesini karşılayacak bir yapıya girecek.


Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılışı için bölgede hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor

KAMU SPOTUNDA AZİZ SANCAR VE BİLGE DEMİRKÖZ OYNADI


Enerji Bakanlığı, nükleer santral için çok özel bir kamu spotu hazırladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz’ün oynadığı kamu spotunun yönetmenliğini Eric Will, görüntü yönetmenliğini ise Joel Cartier gerçekleştirdi. Çekimleri 4 gün, post prodüksiyonu ise 1,5 ay süren filmin yapımcılığını da bir Türk şirketi üstlendi.

ALAN, TÖREN İÇİN HAZIR


Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelinin atılacağı bölge, temel atma törenine hazır.

3 BİN 500 KİŞİYE İŞ İMKANI


Bölgedeki istihdamı artıracak olan Akkuyu’nun inşaatında, en yoğun döneminde yaklaşık 10 bin kişi çalışırken, işletme aşamasında ise 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak.


AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NEREDE?


Akkuyu mevki Türkiye’nin güneyinde Mersin ilinde yer alıyor. Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiisinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santralı işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak.

Haberin Devamı