Gündem İngiltere Suriye'yi Storm Shadow füzleriyle vurdu! Storm Shadow füzesi nedir?

İngiltere Suriye'yi Storm Shadow füzleriyle vurdu! Storm Shadow füzesi nedir?

Paylaş
İngiltere Suriye'yi Storm Shadow füzleriyle vurdu! Storm Shadow füzesi nedir?

İngiltere Savunma Bakanlığı, ülkenin Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflere yönelik harekatına 4 Tornado savaş uçağıyla katıldığını bildirdi. Jetler Storm Shadow denilen füzeler fırlatabiliyor. Bu füzelerin menzili 240 km’den fazla.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İngiltere saatiyle 02.00’de İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin ABD ve Fransa ile Suriye’deki hedefleri vurmaya başladığı kaydedildi.

Suriye rejiminin kimyasal kapasitesiyle ilgili hedeflere yönelik harekata, İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki Akrotiri Hava Üssü'nden kalkan Tornado tipi 4 savaş uçağı ile katıldığı açıklandı.


STORM SHADOW FÜZELERİ KULLANDILDI


İngiliz uçaklarının Humus'taki bir eski füze üssünü hedef aldığı ve saldırıda "Storm Shadow" (Fırtına Gölge) füzelerinin kullanıldığı belirtildi.



240 km'den fazla füzelerin yüksek menzili, GR4 Tornado savaş uçaklarının operasyonu Suriye hava savunma sistemi tarafından vurulmadan yapabilmelerine de olanak sağlıyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz üssünde 6 adet GR4 Tornado jeti bulunuyor.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre İngiliz uçakları saldırılarını Suriye hava sahasına girmeden gerçekleştiriyor.



ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye rejimine yönelik dün geceki saldırısı kapsamında başkent Şam yakınında bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus'un batısında yer alan bir kimyasal silah deposu ile kimyasal silahlarla ilişkili bir komuta merkezinin vurulduğu bildirilmişti.

S-400'LER NE KADAR BAŞARILI OLDU?


ABD son derece teknolojik olan Tomahawk füzelerini daha önce de kullanmıştı. Ancak Suriye'de DEAŞ'a yönelik operasyonlarda savaş uçaklarını kullanan ABD, hem bir önceki operasyonda hem de bugün başlayan operasyonda Kızıldeniz'de bulunan savaş gemisinden gönderdiği Tomahawkfüzelerini tercih etti. ABD'nin bu tercihinin sebebi ise Rusya'nın S-400 hava savunma sistemierine hedef olmamak.

İngiltere ise Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki iki üssünden kaldırdığı jetlerden hedeflere Storm Shadow füzelerini gönderdi.

Peki İngiltere, Fransa ve Amerika'nın hava saldırılarını Rusya'nın Suriye'ye kurduğu S-400'ler ne kadar önleyebildi? Suriye'den yapılan açıklamaya göre hava saldırısında topraklarını hedef alan 30 füzeden 10'unu imha edildi. Amerika ve müttefiklerinin hava saldırısında askeri açıdan başarılı sonuçlanması S-400 hava savunma sistemlerinin ne kadar başarılı olduğu sorularını akıllara getirdi.

RUSYA: 103 FÜZEDEN 71'İNİ ÖNLEDİK


Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, Suriye hava savunma sistemlerinin ABD, İngiltere ve Fransa'nın saldırısı sırasında fırlatılan 103 füzenin 71'ini önlediğini belirtt.