MagazinVatanım Sensin'in 39. bölümüne konu olan İsmet İnönü kimdir? (Vatanım Sensin 40. bölüm fragmanı yayınlandı mı?)
Vatanım Sensin'in 39. bölümüne konu olan İsmet İnönü kimdir? (Vatanım Sensin 40. bölüm fragmanı yayınlandı mı?)
İsmet İnönü, Vatanım Sensin dizisine konu oldu. 25 Aralık’ta vefatının 44’üncü yılında anılan İsmet İnönü, hem Türkiye’nin ilk başkanı hem de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli arkadaşlarından biriydi. İşte hayatı dizilerde ve sinemalarda işlenen İsmet İnönü’nün hayatı hakkında bilinmeyenler!
29 Aralık 2017 , Cuma 10:25
Vatanım Sensin dizisi dün akşam yayınlanan 39. bölümünde Türkiye tarihinin en önemli isimlerinden birine, İsmet İnönü’ne yer verdi. Dizinin 28 Aralık tarihli bölümünde İsmet Paşa’nın milli mücadele dönemine katkılarının bir kısmına yer verildi.
İşte Vatanım Sensin'in 39. bölümünden İsmet İnönü sahnesi...
Öte yandan dizi bittikten sonra izleyiciler Vatanım Sensin'in 40. bölüm fragmanını merak etmeye başladı. Ancak 40. bölüm fragmanı henüz yayınlanmadı. Yayınlandığı zaman fragmana sitemizden ulaşabilirsiniz.
İsmet İnönü’yü usta oyuncu Ahmet Saraçoğlu canlandırdı. Peki İsmet İnönü kaç yılında doğdu, ne zaman vefat etti? İşte İsmet İnönü’nün hayatı!
İSMET İNÖNÜ KİMDİR? İSMET İNÖNÜ'NÜN HAYATI
İsmet İnönü 1884 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Bir yıl Sivas’ta Mülkiye İdadisi’nde okuduktan sonra, 1897 yılında İstanbul’daki Mühendishane İdadisi’ne gitti. 1901’de Mühendishane-i Berri-i Hümayun’a (Kara Harp Okulu) giren İsmet İnönü, bu okulu 1903’te topçu teğmeni olarak birincilikle bitirdi. 1906’da Erkân-ı Harbiye Mektebi’nden gene birincilikle mezun olarak kurmay yüzbaşı rütbesiyle Edirne’deki 2. Ordu’nun 8. Alayı’nda bölük komutanlığına atandı. Bu görevi sırasında İttihat ve Terakki Cemiyetine üye oldu (1907)
1908’de kolağası oldu ve 31 Mart Olayı (13 Nisan 1909) olarak bilinen ayaklanmayı Selanik’ten gelerek bastıran Hareket Ordusu’nda görev aldı.
1910–1913 yılları arasında Yemen İsyanı’nın bastırılması harekâtına katıldı. Bu ve bundan önceki görevlerinde hudut problemleri ve asilerle yapılan anlaşmalarda başarılı hizmetleri ve meslekî özellikleriyle dikkati çekti. I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi’nde Kolordu Komutanı olarak Atatürk’le birlikte çalışırken, dostlukları ve devletin geleceği hakkında ortak fikirleri gelişti. Ardından Suriye Cephesi’nde savaşan Mustafa İsmet Bey, Millî Mücadele sırasında Atatürk’ün en yakın silâh arkadaşı olarak öne çıktı.
İsmet İnönü, 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Edirne milletvekili olarak katıldıktan sonra, 3 Mayıs’ta İcra Vekilleri Heyeti’nde Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Vekili oldu. Albay İsmet Bey, mebusluk ve bakanlık görevleri de uhdesinde kaldığı halde Garp Cephesi Komutanlığı görevine getirildi. Kuruluş aşamasındaki düzenli ordu ile Çerkes Ethem ayaklanmasının ve iç isyanların bastırılmasında etkin rol oynadı. Ocak ve Nisan 1921’de I. ve II. İnönü savaşlarında Yunan ordusunun Anadolu içlerine ilerleyişini durdurdu.
I. İnönü Savaşı ile tuğgeneral rütbesine yükselen İsmet Paşa, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’dan sonra kazanılan zafer üzerine Mudanya Ateşkes toplantısında Büyük Millet Meclisi’ni temsil etti. 1922'de hariciye vekili oldu. Gençlik yıllarından beri edindiği diplomatik müzakere tecrübesi nedeniyle Lozan Barış Konferansı’na Dışişleri Bakanı ve Türk heyeti başkanı olarak gönderildi.
Görüşmeler sırasında Türkiye’nin çıkarlarını titizlikle savunan İsmet Paşa, 24 Temmuz 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasını sağlayan Lozan Antlaşması’nı imzaladı.
Cumhuriyetin ilânından sonra 1923–1924 yıllarında ilk hükûmette başbakan olarak görev alan İsmet İnönü, aynı zamanda Halk Fırkası Genel Başkan Vekilliği’ni üstlendi. 1934’te Soyadı Kanunu çıktığında Atatürk’ün verdiği İnönü soyadını alan İsmet Paşa, başbakanlık görevini 1925–1937 yılları arasında da sürdürdü.
Atatürk’ün ölümünden sonra 1938 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı olarak seçilen İnönü, cumhurbaşkanlığının yanı sıra CHP Genel Başkanlığı’na da getirildi. CHP’nin 26 Aralık 1938’de toplanan I. Olağanüstü Kurultayı’nda partinin değişmez genel başkanı seçilerek Millî Şef unvanını aldı.
II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’yi savaş felâketinin dışında tutmayı başaran İnönü, savaştan sonra çok partili siyasi rejime geçilmesinde etkili oldu.
1950 genel seçimlerinden sonra CHP, iktidarı Demokrat Parti’ye bırakırken, İsmet İnönü de 1960 yılına kadar ana muhalefet partisi genel başkanlığı yaptı. 27 Mayıs askerî müdahalesinden sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi ve 10 Kasım 1961 tarihinde başbakanlığa atandı. 1965 yılında bu görevden ayrıldıktan sonra milletvekili olarak siyasi yaşamını sürdürdü. 1972’de toplanan CHP Kongresi’nde kendi desteklediği grubun Bülent Ecevit’in listesi karşısında yenilgiye uğraması üzerine, genel başkanlık ve milletvekilliğinden istifa etti.
25 Aralık 1973 tarihinde ölünceye kadar Anayasa gereğince Cumhuriyet Senatosu tabii üyeliği yapan İsmet İnönü’nün, 1916 yılında evlendiği Mevhibe Hanım’dan üç çocuğu bulunmaktaydı.
Vatanım Sensin 39. bölüm fragmanı nefes kesti
Vatanım Sensin son bölümde neler yaşandı? (Vatanım Sensin 39. yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı?)
Vatanım Sensin 37. bölüm özeti (Vatanım Sensin 38. bölüm fragmanı yayınlandı mı?)
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Doğal balgam sökücü! Akciğeri dip köşe temizliyor: 1 bardağı ishali şıp diye kesiyor
- Harvard profesörü açıkladı: 'Sihirli çözüm' diyabet riskini azaltıyor, tıkalı damarları hortum gibi açıyor
- Bozulan cilt bariyerini onarıyor! Balla karıştırıp yüzünüze sürün: Yaşlanma etkilerine karşı kalkan oluyor
- Yatağa yatırmadan iyileştiriyor! Türkiye'de 29 türü var: Kolesterolün kökünü kurutuyor, A-B-C vitamini zengini, tıkalı damarları saniyesinde genişletiyor
- 1 adedi karaciğeri cam gibi yapıyor! Tıkanmış damarları hortum gibi açıyor: Düşük glisemik indekse sahip besin