Ağladığında göbek ya da kasığında şişlik oluyorsa dikkat!
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim Aksöyek anatıyor... Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
KASIK VE GÖBEK FITIĞI NEDIR?
Karın içi organlarımızın karın duvarımızın zayıf bir noktasından dışarıya doğru çıkmasına fıtık diyoruz. Çocukluk çağı fıtıklarının en sık görülenleri, kasık fıtığı dediğimiz inguinal herniler; göbek fıtığı dediğimiz umblikal herniler ve göbeğin biraz üst tarafında karın orta hattında gördüğümüz epigastrik fıtıklardır. Kasık fıtıklarının yüzde 60’ı sağda, yüzde 30’u solda, yüzde 10’u iki taraflıdır. Prematüre çocuklarda iki taraflı kasık fıtıklarına daha sık rastlanır (yüzde 47). Bunun nedeni karın duvarının gelişiminin tamamlanamamış olmasıdır. Çocuklarda kasık fıtıkları erişkinden farklı olarak indirekt herni diye adlandırdığımız kasık kanalının normal yapısından oluşan fıtıklardır. Erişkinde ise direkt fıtık dediğimiz, kasık kanalını oluşturan kaslarda ileri yaşlarda görülen ve zayıflıktan oluşan direkt fıtık söz konusudur. Bu nedenle çocuk fıtıkları hem tanı hem de tedavi açısından erişkin kasık fıtıklarından çok farklıdır.
HANGI YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR?
En sık ilk yaşta ve birinci ayda görülür. Kasık fıtıkları erkeklerde kızlardan 6-10 kez daha sıktır.
KASIK FITIĞININ BELİRTİLERİ NELER?
Kasık fıtığının bulgusu kasık bölgesinde özellikle ağlama, ıkınma esnasında ortaya çıkan şişliktir. Bu şişlik çocuk sakinleşince kendiliğinden kaybolur. Anneler çok kolaylıkla fark ederler ve hekime anlatırlar. Bu çok değerli bir bulgudur. Bazen hekim, muayene sırasında fıtık kesesini hissedemeyebilir, yapılan ultrason muayenesinde bile görülemeyebilir. Ancak annenin gözlemi kesin denecek kadar değerli ve doğru bir bulgudur. Bazen de hastalık boğulmuş fıtık (fıtık kesesinin içine bağırsakların girmesi) olarak karşımıza çıkabilir. Bu durumda hastada huzursuzluk, aşırı ağlama, karında şişlik, kaka yapamama, kusma, kasıkta ağrılı kızarık sert bir şişlik mevcuttur.
GÖBEK FITIĞINDA NE GİBİ İŞARETLER OLUR?
Göbek fıtığında ıkınma veya ağlama ile göbek bölgesinde oluşan bir şişlik mevcuttur. Bu şişlik bazen aileyi dehşete düşürecek kadar büyük olabilir. Aile çocuğunu bu yakınmayla çocuk cerrahına getirir ya da çocuk hekimi tarafından yönlendirilir. Göbek fıtıklarının boğulma durumu neredeyse yoktur. Bu nedenle hiç çekinmeden 2 yaşına kadar karın ön duvarının gelişimini ve fıtığın kendiliğinden düzelmesini beklemek önerilir.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
Kesinlikle en ufak bir bulguda veya şüphede hekime başvurmak en doğru yoldur. Şüpheli durumlarda yapılacak fizik muayene ve gerekirse ultrason ile tanı koyup tedavi planlamalarını yapmak en doğru en bilinçli davranış yöntemidir. Özellikle kasık fıtıklarında gecikme veya ihmal, kasık fıtığının boğulması ile seyreden ciddi sorunlarla karşılaşılmasına neden olabilir.
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?