Bebeğinizin gözleri hakkında ilginç bilimsel gerçekler
Yeni doğan bebeğinizle yaşadığınız o ilk muhteşem anlar sonrasında bebeğinizle göz teması kuramadığınızı düşünüyorsanız, korkmayın. Bebekler yeni doğruduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilse de göz teması 3 aylıkken başlıyor. Hareket eden nesneleri gözleriyle takip edebilse de göz kasları tam olarak 6. ayda gelişiyor. İşte yeni doğan bebeklerinizin görme fonksiyonları ile ilgili ilginç bilimsel gerçekler...
Bebeklerin görme duyusu doğduğu andan itibaren tam kapasiteli çalışmıyor, zamanla gelişiyor. Bu nedenle bebekler renk ayırt etme, insanların veya cisimlerim detaylarını görme gibi gelişmiş görme fonksiyonlarını zamanla elde ediyor. Görme, temelde canlılar için tehlikelerden korunmak ve besin bulmak için gereklidir. Bu açıdan bebeklerin sadece annesini veya biberonu görmesi yeterlidir. Diğer bir deyişle sadece 50 cm uzaklığa kadar olan mesafeyi görmeleri gerekli ve yeterlidir. Gidemeyecekleri mesafedeki bir cismi veya kişiyi görmeleri gerekli değildir. Bebeklerin görme fonksiyonları bedensel gelişimleri ile doğru orantılı şekilde gelişir.
1. TÜM BEBEKLER DOĞUŞTAN RENK KÖRÜ
Tüm bebekler doğuştan renk körüdür. Bebeklerin renk algısı çeşitli testlerle tespit edilmiştir. Yaklaşık 1 aylıkken renklerin parlaklık ve yoğunluğu algılanabilir. 3 aylık bebek ise kırmızıyı da içeren birçok ana rengi görebilir. 4. ay civarında renk görüşü tamamen gelişir.
2. ODAKLANMA SÜRESİ ÇOK KISADIR
Bebeklerin odaklanma süresi çok kısadır, zaman geçtikçe bu süre de artar, 4 aylık bir bebek artık nesnelere ve kişilere daha uzun süre bakabilir ve hareket halindeki nesneleri takip edebilir.
3. BEBEKLERİN GÖZ RENGİ 12. AYDA KESİNLEŞİR
Doğumu takip eden ilk aylarda bebeklerin göz rengi genelde mavi veya laciverte yakın bir renk olur. Bunun nedeni ilk aylarda göz rengini belirleyen melanin miktarının bebek ilk doğduğunda çok az olmasıdır. Mavi renk kalıcı bir renk değildir, doğumu takip eden süreçte ışık melanin üretimini tetikler ve bebeğin gerçek göz rengi ortaya çıkar. Bebeğin göz rengi ilk 6 aydan sonra 12. aya kadar kalıcı rengini alır.
4. YENİ DOĞMUŞ BEBEK GÖZ YAŞI DÖKMEZ
Yeni doğmuş bir bebek ağladığında gözyaşı dökemiyor. Çünkü gözyaşı üretimi gözün dış üst kısmında bulunan gözyaşı bezi tarafından 1.ayda başlıyor ve tam üretim kapasitesine 3. ayda oluşaıyor.
5. YENİ DOĞMUŞ BEBEKLER YAKINI GÖREMİYOR
Yeni doğan bebekler yaklaşık 20-40 cm uzaktaki nesneleri en net şekilde görebilirler: Bebek anne karnında ışık algısına sahiptir ve bu tam görme kabul edilmez. Yeni doğan bir bebek, doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir. Göz teması 3 aylıkken başlar, bebeğin görme koordinasyonu gelişir ve genellikle hareket eden nesneyi gözleriyle takip edebilir. Göz kasları tam olarak 6. ayda gelişir.
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?