Bebek bisküvisi nasıl olmalı? Her "doğal" etiketli bebek bisküvisi doğal olmayabilir!
Bebek bisküleri bebeklerin sindirimine uygun olması, ayrıca günlük almaları gereken besin öğelerini, vitamin ve mineralleri içermesi gerekiyor. Beslenmenin amacı sadece karın doyurmak değil; karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin, mineral, antioksidanlardan dengeli ve zengin bir beslenme oluşturmak. Ayrıca bebek bisküvisinin içerik zenginliğinin yanı sıra içeriğin temiz, insan bedenine ve doğaya zararlı olmayan ham maddelerden hijyenik bir şekilde üretilmiş olması da çok önemli.
Bebeğin oyalanması, el becerilerinin gelişmesi, ısırmayı, yutkunmayı ve çiğnemeyi öğrenmesi için verdiğimiz bisküviler gerçekten onlar için faydalı mı? Bebek bisküvisi nasıl seçilmeli? Her doğal etiketli ürün gerçekten doğal mı? İşte bebek bisküvileri hakkında bilmeniz gerekenler...
Biyolog Özlem Atabaş ve Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, bebek bisküvileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Atabaş, bebek bisküvisi üretiminde; bebeklerin sindirimini, günlük almaları gereken besin öğelerini, vitamin ve minerallleri, ürünün organik olmasını düşünerek hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Üstay da bebek bisküvilerinin her anlamda aileler için hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekti.
Biyolog Özlem Atabaş, bebek bisküvisi alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:
- "Beslenmenin sadece karın doyurmak değil, karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin, mineral, antioksidanlardan dengeli ve zengin bir beslenme farkındalığına sahip olmak olduğunu unutmamak gerek.
- İçerik zenginliğinin yanı sıra içeriğin temiz, insan bedenine ve doğaya zararlı olmayan ham maddelerden hijyenik bir şekilde üretilmiş olması da çok önemli.
- Piyasada organik bisküvilerin çoğu sadece un, yağ, şeker içeriği için sadece glikoz-fruktoz içeren elma suyu ile üretiliyor. Besin içeriği vitaminle zenginleştirilmiş ancak palm yağı, glikoz şurubu gibi maddeleri içeren endüstriyel bisküvilerin de ne kadar faydalı olduğu tartışmaya açık bir konudur.
- Dikkat edilmeyen, mevzuatlarda olmayan bir diğer konu organik veya endüstriyel olsun, yüksek ısıda pişen unlu ve şekerli her gıdanın HMF ve akrilamidler açısından riskli olduğunu unutmamak gerekiyor.”
BEBEKLERİN GÜNLÜK ALMALARI GEREKEN BESİN ÖĞELERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Biyolog Özlem Atabaş, "zengin içerik ve besin değeri yüksek bebek bisküvisi üretiminde bebeklerin sindirimi, günlük almaları gereken besin öğeleri, vitamin, mineral ve faydalı süper gıdaların birlikteliği bilimsel çalışmalar ile Türk ve Avrupa Birliği bebek beslenmesi tebliğlerine uygun olarak formülize edilmiş olmalı" dedi. Ayrıca, pişme aşaması düşük ısıda buhar desteği ile yapılırsa ve sonra kurutmaya geçilirse HMF, akrilamid gibi zararlı kimyasalların riski düşüyor.
ALDIĞINIZ ÜRÜN GERÇEKTEN ORGANİK VE DOĞAL MI?
Etiket okumanın önemine dikkat çeken Biyolog Atabaş, sözlerine şöyle devam etti: “İçerikle birlikte, besin öğeleri tablosu da ürün alırken dikkatle incelenmeli. Organik sertifikası olmayan hiçbir ürün doğal olarak pazarlanmamalı. Trans yağ, glikoz şurubu, rafine şeker, koruyucu gibi maddelerin olmadığı ürünlerin bu şekilde lanse edilmesi doğru değil. Ürün içeriğinde yer alan tahılların, zeytinyağı veya ayçiçek yağı için sıkılmadan önce pestisit-herbisit gibi ilaçların tarlada veya bahçede kullanılmış olma gerçeğini değiştirmez.
Özellikle hamile ve erken dönem bebek beslenmesinde organik sertifikalı veya güvenilir olduğu kanıtlanmış gıda ürünlerinin tüketilmesi organ gelişimi ve sağlıklı bir beden için son derece önemlidir.” dedi.
BEBEK BİSKÜVİSİNDE EN ÖNEMLİ KRİTER DOĞAL VE YETERLİ BESİNİ BARINDIRIYOR OLMASI
Birçok bebek bisküvisinin içinde besin değeri yüksek gıdalar ve ürünler kullanılmadığına dikkat çeken Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, “Bebek bisküvileri tercih edilirken içinde katkı maddelerinin olmaması, tamamen organik ve doğal olmaları ile şekerden uzak olmaları en önemli kriterden biridir." dedi.
Bebek bisküvilerinin besin değeri ne kadar yüksek olursa bebek de oradan kendine o kadar vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, yağ gelişimi için gerekli besinleri alıyor. En önemli kriter; doğal ve içinde yeterli besin barındırıyor olması.
- Bebeklerde zeka geriliği nasıl anlaşılır? Zeka geriliği belirtileri nelerdir?
- Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Ek gıdaya ne zaman geçilir?
- Bebeklerde göz kuruluğu nasıl geçer? Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?
- Bebeklerin alerjisi olduğu nasıl anlaşılır? Bebeklerde alerji belirtileri nelerdir?
- Bebek bezi nasıl değiştirilir?