BebeklikBebeklerde 0-3 yaş döneminde temastan mahrum kalmak sorunlara yol açıyor

Bebeklerde 0-3 yaş döneminde temastan mahrum kalmak sorunlara yol açıyor

Paylaş
Bebeklerde 0-3 yaş döneminde temastan mahrum kalmak sorunlara yol açıyor

Bebeklerde en erken dönemde anne sütünü yeterli ölçüde alamamak, fiziksel temastan mahrum kalmak ve bu süreçte yaşanan olumsuzluklar ilerleyen zamanlarda bebeklerde psikolojik anlamda birçok probleme sebep olabiliyor. Çocuklar kendilerini sakinleştiremiyor ve duygularını ifade edemiyor. Kaygı bozukluğu, stres yönetememe gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu durumlar aynı zamanda olması beklenen güvenli bağlanma ilişkisini ve gelişimini de sekteye uğratabiliyor.

Bebek, çocuk ve ergen ruh sağlığını etkileyen faktörlere değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “ 0-3 yaş arası bebeklerde altın dönem olarak belirlediğimiz bir süreç. Gelişim bu süreçte çok hızlı ilerliyor. Bu süreçte yaşanan olumsuzluklar ilerleyen zamanlarda birçok probleme sebep olabiliyor." dedi.

Haberin Devamı

En erken dönemde anne sütünü yeterli ölçüde alamamak, fiziksel temastan mahrum kalmak ve bebeğin duygusal olarak tatmin edici bir ebeveyn ilişkisinin olmaması, çocuklarda uzun dönemde farklı sorunların ortaya çıkmasına yol açıyor. İleriki dönemde çocuklar kendilerini sakinleştiremiyor ve duygularını ifade edemiyor.

0-3 yaş döneminde bebek gelişiminde yaşanan sorunlar daha sonrasında çocukta kaygı bozukluğu, stres yönetememe gibi sorunlara yol açabiliyor.

GÜVEN, EN YAŞAMSAL GEREKSİNİM

"Güvende olma ihtiyacı aslında en temel ve en yaşamsal gereksinim" diyen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, "güven duygusu sağlıklı bir şekilde oluşamadığında bebeğin hem ebeveynlerine hem de dış dünyaya yönelik güven duygusu zedeleniyor” uyarısında bulundu. 

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, içerisinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl'daki savaş, göç, çocuk işçiler, şiddet, istismar, ihmal, ebeveyn çatışmaları ve akran zorbalığı gibi sorunların da çocuk gelişimi ve ruh sağlığını çok olumsuz etkileyen gelişmeler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek bazı davranışlar; çocuğu başkalarıyla kıyaslamak, etiketlemek, cezalandırmak ya da yalnız bırakmak, küçümsemek ya da aşırı övmek, korkutmak, tehdit etmek, sindirmek ve görmezden gelmek gibi davranışlar da çocuğun ileriki dönemde ruhsal anlamada sorunlar yaşamasına yol açıyor.