BebeklikBebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Paylaş
Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Doğum sonrası ebeveynleri en çok zorlayan şeylerden biride bebeklerin gaz problemidir. Bebeklerde yaşanan gaz sancısı, yeni doğan bebeğin dış dünyaya alışma sürecinde yaşadığı bir durumdur ve bir hastalık değildir. Gaz problemleri rutin bir hâl alırsa bu duruma kolik denir. Bir hastalık olmamasına rağmen bebeklerde yaşanan gaz sancıları özellikle gece uykusunu negatif etkiler. Peki, bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Bebeklerdeki gaz problemleri genellikle beslenme sırasında yutulan hava kabarcıklarından kaynaklansa da bebeklerin dış dünyaya uyum sağlama sürecinde yaşanan fizyolojik bir durumdur. Bunun yanı sıra bazı bebeklerde de doğuştan gaza karşı duyar gelişebilir. Bu süreç ne kadar bebekler için zorlu geçse de aynı şekilde anne ve baba içinde zorlu bir süreçtir. Bebeklerde gece/gündüz uykusuzluk ve ağlama problemleri, kızarma, özellikle akşam saatlerine doğru yaşanan huysuzlukların temelinde gaz problemleri yatar. Bebek 2-3 haftalıkken gaz sancısı problemleri görülmeye başlanır ve ilerleyen süreçlerde (4-6 haftalık) yoğunlaşabilir. Gaz problemlerinin artmasıyla birlikte bebeklerde ağlama nöbetlerinin sıklaşmasının yanı sıra gece uykusu da olumsuz etkilenir.

Haberin Devamı

BEBEKLERDE GAZ SANCISI NASIL OLUR?

Bebeklerde karında şişme ve sertleşme varsa ve emdikten sonra ağlayarak memeden uzaklaşıyorsa gaz problemi yaşıyor olabilir. Bu belirtilerin yanı sıra günün aynı saatlerinde ağlama, ayakları karna doğru çekme, ellerini yumruk yapma ve kızarma gibi durumlar da varsa yüksek ihtimalle gaz sancısı yaşıyor olabilir. Bebeklerde gaz oluşumun birçok nedeni olabilir. En temel nedeni sık sık emzirmektir. Emzirme esnasında bebekler hava yuttuğunda gaz sancısı yaşayabilir. Bebeklerde gaz sancısının nedenleri:

Bebeklerin belli bir yaşa kadar gelişmeleri devam eder bu süreçte de organlarının beklentinin altında çalışması oldukça normaldir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin sindirim sistemlerinin gelişmemiş olması sindirim sisteminde gaz oluşumunu tetikler. Sindirim sisteminde oluşan gazın henüz gelişmemiş olan boşaltım sistemi tarafından da dışarıya atılamaması bebek için oldukça rahatsız edici gaz sancısı sorununa dönüşür.
Bebeklerde anne sütünden kaynaklı laktozun sindiriminde rol oynayan laktaz enzim düzeyinin düşük olmasıdır. Bu durumda sindirim yetersizliğini beraberinde getirir.
Bebeğin gaz oluşumunda oldukça etkili yöntemlerden biri de bebeğin beslenme ve ağlamalarında yutulan havanın sindirim sistemlerinde hava kabarcıklarına dönüşmesidir. Oluşan bu gaz bağırsaklarda birikerek gerginlik ve basınç oluşturur. Bu da bebeklerde ağrılara neden olur, şiddetli ağlamaların ve uykusuzluğun da sebebidir.

Haberin Devamı

BEBEKLERDE GAZ SANCISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde gaz nedeniyle şiddetli ağlamalar olur. Bu durumda bebek ağlarken dizlerini karnına doğru çekmeye çalışır. Bu bebeğin her ağlamasının nedenini gaz sancısı yapmaz, düzelmeyen durumlarda bebek ilk olarak doktora götürülüp muayene ettirilmelidir. Bebeklerle gaz sancısı belirtileri genellikle şu şekilde seyreder:

  • Uzun süreli ve şiddetli ağlıyorsa
  • Ağlarken dizlerini karnına doğru çekiyorsa
  • Huzursuz ve huysuz görünüyorsa
  • Beslenmede ve uyumada sorun yaşıyorsa
  • Yemek yedikten sonra rahatsız görünüyorsa
  • Karnı olduğuna göre daha şişkin gözüküyorsa
  • Bebeğiniz bu sorunları yaşıyorsa gaz sancısı yaşıyor olabilir. Bu belirtiler yaşanıyorsa ilk olarak durumun ciddileşmemesi ve yanlış tanı konulmaması için bebek en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.