İshal çocukların evde tedavisi nasıl yapılır?
Bebek ishalleri oldukça yaygındır ve genellikle kendiliğinden geçer. Bebek ishallerinin sık karşılaşılan nedenleri arasında gastroenteritler, ilaçlar, anne sütü alan bebeklerde annenin diyetindeki değişiklikler, tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebeklerde yeni besinlere alışma süreci gibi durumlar bulunur.
Bebek ishallerinin nadir karşılaşılan nedenleri arasında ise beslenme tedavisi gerektiren besin alerjileri ve tıbbi tedavi gerektiren ciddi kalın bağırsak enfeksiyonları, C. difficile enfeksiyonu, kistik fibrozis, nöroendokrin tümörler gibi durumlar bulunur. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
Hafif ishal: Evde tedavi
Günde 3-4 kez sulu dışkılama varsa ve dehidratasyon belirtisi yoksa evde tedavi yeterli olabilir. Ancak dışkı sayısı günde 4-10 kez veya daha fazla ise ve kuru ağız, kuru cilt, beslenmeyi red, gözyaşı dökmeden ağlama, sürekli uyku hali gibi dehidratasyon belirtisi varsa mutlaka kuruma başvurulmalıdır.
Anne sütüne devam
Anne sütü immün sistemi güçlendirerek ishalin düzelmesine yardımcı olur ve dehidratasyon gelişme riskini azaltır bu nedenle anne sütü alan bebeklerde anne sütüne aynı sıklıkta devam edilmelidir. Formüla ile beslenen bebeklerde ise mama ekstra sulandırılmadan aynı şekilde hazırlanmalı ve aynı sıklıkta verilmeye devam edilmelidir.
Sıvı takviyesi
Evde ishal tedavisinin önemli kurallarından biri sıvı takviyesi yapmaktır. 2 yaşından küçük bebeklere her sulu dışkılama sonrası 50-100 ml, 2 yaşından büyük bebeklere ise her sulu dışkılama sonrası 100-200 ml sıvı takviyesi yapılmalıdır. Emzirilen bebekler önce emzirilmeli ve sonrasında sıvı takviyesi yapılmalıdır.
Beslenme nasıl olmalıdır?
Hafif ishal sırasında besinlerin büyük bir kısmı sindirilebilir, emilebilir ve kullanılabilir. Bu nedenle genel olarak sağlıklıyken sürdürülen beslenme şekline devam edilmelidir. Ancak sindirimi güç olduğu için çiğ meyve-sebze, posa içeriği yüksek olduğu için kepekli tahıllar ve ozmotik yükü artırdığı için meyve suları ve şekerli besinler verilmemelidir. Yağ kısıtlamasına gerek yoktur ancak aşırı yağlı besinlerden ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Havuç, patates, pirinç ve muz gibi besinler dışkı kıvamını artırarak ishali hafifletebilir. Bununla birlikte ev yapımı yoğurtlar, probiyotik takviyeli ticari yoğurtlar ve kefir tedaviye yanıtı artırır.
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?