Çocuğunuz sık sık grip mi oluyor? Nedenini uzmanı açıkladı
Yetişkin insanlar gibi çocuklar da yediği yiyeceklerden soluduğu havaya kadar gün içerisinde milyonlarca bakteri ve virüse maruz kalıyor. Özellikle ilkokul çağındakilerin okula geldiklerinde yepyeni bir viral çevrenin içerisine girdiklerinden daha sık hastalandığını belirten uzmanlar konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mümine Türksoylu, son zamanlarda özellikle ilkokul öğrencilerinin sıklıkla geçirdiği ve uzun süren gribal enfeksiyonlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kış döneminde solunum yolu enfeksiyonuna neden olacak virüslerin arttığına dikkati çeken Türksoylu, şuanda İnfluenza A, İnfluenza B, Covid ve RSV’yi çocukların sırayla geçirdiğini ve hastalık sıklığının bundan kaynaklı arttığını bildirdi.
“BÜTÜN VİRAL ENFEKSİYONLARI GEÇİRİYORLAR”
Okullardaki çocukların farklı bağışıklık ve enfeksiyon türlerini taşıdığına işaret eden Türksoylu, “Dolayısıyla bir enfeksiyon bittikten sonra vücudun direnci düştüğü için yeni enfeksiyonlara açık hale geliyor. Hali hazırda farklı enfeksiyon olduğu için de diğerini kapmaları daha mümkün oluyor. Aynı enfeksiyon devam etmiyor, sırayla var olan bütün viral enfeksiyonları genelde geçiriyorlar. Bir dönem bu İnfluenza A oluyor, ardından bir hafta sonrası İnfluenza B olabiliyor. Covid de halen var. RSV virüs ya da solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan birçok virüs var. Bazen viral bir enfeksiyon başlayıp, üzerine başka bir bakteriyel enfeksiyon eklendiğinde bu süreci daha da uzatıyor” dedi.
İLKOKULA BAŞLAYAN ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
“Tek bir enfeksiyon yok, ardı ardına gelen enfeksiyonlar var” diyen Türksoylu, kış dönemlerinde enfeksiyon sonrası bağışıklığın düştüğünü ve çocukların yeni enfeksiyonlara daha yatkın hale geldiğini belirterek, “Özellikle ilkokula başlanılan dönemlerde daha sık görülüyor. Bunun sebebi, evde belirli bir ortam içerisindeler ama okula geldiklerinde yepyeni bir viral çevrenin içerisine giriyorlar. Bağışıklıkları bununla uyumlu olmadığı için sık geçirme dönemi bundan dolayı oluyor. Sırayla hepsini geçiriyorlar” ifadelerine yer verdi.
Uzm. Dr. Mümine Türksoylu, düzenli beslenme, bol sıvı desteği, çinko açısından zengin beslenme, C ve D vitamin desteğinin enfeksiyonun etkisini azaltmada yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.
- Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- DSÖ açıkladı: Hamilelikte kansızlık bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir!
- Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yöntemler! Bu öneriler mide bulantısını önlüyor
- Çocuklar bir yılın 140 gününü öksürerek geçirebiliyor! Öksürüğün en büyük nedeni
- Tarama testleri ile gebelik sürecinde hastalıkların önüne geçilebilir