Diyetisyen Muhammet Nurullah Şahin çocuklarda beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Trans yağların LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyelerini yükseltirken HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyelerini düşürdüğü bilinmektedir. Bu da uzun vadede kalp hastalığı riskini artırır.
OBEZİTE RİSKİ: Yüksek trans yağ tüketimi, çocuklarda diyabet, eklem sorunları ve uyku apnesi dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sonucu doğurabilen obezite riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
BİLİŞSEL GELİŞİM: Bazı çalışmalar, trans yağ oranı yüksek diyetlerin çocuklarda bilişsel gelişimi olumsuz etkileyebileceğini, potansiyel olarak öğrenme ve okulda iyi performans gösterme yeteneklerini etkileyebileceğini öne sürmüştür.
DAVRANIŞSAL SORUNLAR: Trans yağ oranı yüksek diyetlerin çocuklarda davranışsal sorunlarla ilişkili olabileceğini ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi sorunlara potansiyel olarak katkıda bulunabileceğini gösteren kanıtlar vardır
KARACİĞER SAĞLIĞI: Trans yağların karaciğer sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olabilir, bu da potansiyel olarak çocuklarda daha yaygın hale gelen alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) yol açabilir.
Çocuklarda trans yağ tüketimini azaltmak için
ETİKETLERİ OKUYUN: Gıda etiketlerinde trans yağ olup olmadığını kontrol edin. İçerik listesinde "kısmen hidrojenize yağlar" olup olmadığına bakın, çünkü bunlar yaygın bir trans yağ kaynağıdır.
BÜTÜN GIDALARI SEÇİN: Mümkün olduğunca bütün, işlenmemiş gıdaları tercih edin. Taze meyveler, sebzeler, yağsız proteinler ve tam tahıllar daha sağlıklı seçimlerdir.
FAST FOOD VE İŞLENMİŞ ATIŞTIRMALIKLARI SINIRLAYIN: Bunlar genellikle yüksek düzeyde trans yağ içerir. Evde pişirilen yemekleri ve sıfırdan yapılan atıştırmalıkları teşvik edin.
SAĞLIKLI YAĞLARLA PİŞİRİN: Evde yemek pişirirken zeytinyağı, kanola yağı veya ayçiçek yağı gibi trans yağ oranı düşük yağlar kullanın.
ÇOCUĞUNUZU EĞİTİN: Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve akıllı gıda seçimleri yapmanın önemini öğretin.
ÖRNEK OLUN: Ebeveynlerinin ve bakıcılarının bu seçimleri yaptığını gören çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimseme olasılığı daha yüksektir.
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının