ÇocuklukÇocuklarda karaciğer büyümesi (Hepatomegali) neden olur?
Paylaş
Çocuklarda karaciğer büyümesi (Hepatomegali) neden olur?

Bebeklerde ve çocuklarda bazı sorunlardan dolayı gelişen karaciğer büyümesi, bilimsel adıyla hepatomegali olarak bilinir. Doğumdan sonra her yaşta görülebilen karaciğer büyümesi, bazı bulgularla veya doktor muayenesi ile ortaya çıkabilir. Peki, çocuklarda karaciğer büyümesi neden olur? Bebeklerde karaciğer büyümesi nedenleri nelerdir? Karaciğer büyümesi nasıl geçer? İşte, çocuklarda ve bebeklerde karaciğer büyümesi nedenleri ve tedavi yöntemleri...

Bebeklerde ve çocuklarda karaciğer büyümesi zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Bazen bazı bulgular ile ortaya çıkabildiği gibi bazen rutin kontrollerde fark edilir. Peki, çocuklarda karaciğer büyümesi neden olur? Bebeklerde karaciğer büyümesi nedenleri nelerdir? Karaciğer büyümesi nasıl geçer? Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan konu hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARDA KARACİĞER BÜYÜMESİ (HEPATOMEGALİ) NEDENLERİ NELERDİR?

1. Karaciğerdeki hücrelerin çoğalma ya da büyümeleri

a. Depolanmalar:

Yağ depolanması (karaciğer yağlanması): Beslenme bozukluğu, obezite, damar yoluyla beslenme, diyabet, metabolik karaciğer hastalıkları, kistik fibrozis, Reye sendromu gibi.

Lipid depolanması (Lipid depo hastalıkları): Gaucher Hastalığı, Nieman Pick Hastalığı, Wolman Hastalığı gibi.

Glikojen depolanması: Glikojen depo hastalıkları

Diğer: Wilson Hastalığı (bakır depolanması), hemokromatozis (demir depolonması), amiloidoz (amiloid depolanması), alfa 1 antitripsin eksikliği, siroz sayılabilecek depolanma bozukluklarıdır.

b. Enfeksiyonlar:

Viral hepatitler (Bulaşıcı sarılıklar); hepatit A, hepatit B, hepatit C

Bakteriyel enfeksiyonlar; sepsis, karaciğer apsesi, kolanjit

Haberin Devamı

Paraziter enfeksiyonlar; kist hidatik, amip apsesi

Toksik nedenler, ilaçlar, zehirler

c. Otoimmün hastalıklar (bağışıklık sistemi bozuklukları):

Otoimmün hepatit, sklerozan kolanjit, lupus, sarkoidoz gibi.

d. Tümörler:

İyi huylu tümörler, kistler, kötü huylu tümörler, metastazlar.

2. Damarsal alanın genişlemesi

a. Karaciğer içi: Veno oklusiv hastalık (damar tıkanıklığı)

b. Karaciğer dışı: Kalp yetmezliği, perikard (kalp zarı) tamponadı, konstriktif perikardit (kalp zarı iltihabı), Budd Chiari Sendromu

3. Safra yollarında genişleme

Doğuştan hepatik fibrozis, Karoli hastalığı.

BÜYÜMEYE NEDEN OLAN HASTALIK KARACİĞER DIŞI BİR DURUMSA

Durumun tedavi edilmesiyle karaciğer normal boyutuna gerileyebilir. Doğrudan karaciğere ait hastalıklarda da tanı konulduktan sonra uygulanacak tedavilerle gerileme sağlanabilir. Karaciğer boyutlarının izlenmesi, hastalığın seyri ve tedaviye verdiği yanıtı değerlendirmek açısından da önemlidir.

Büyümüş karaciğerde ağrı da varsa bulaşıcı viral hepatitler, hızlı gelişen kalp yetmezliği ve karaciğer apsesi öncelikle düşünülmelidir.

KARACİĞER YAĞLANMASI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Karın bölgesine yapılan elle muayene, ultrasonografî, karın röntgenleri ya da karın tomografisinde saptanabilir. Karaciğer büyümesi olan bir hasta değerlendirilirken, detaylı öykü ve fizik muayeneden sonra, tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, hepatit belirteçleri, karın ultrasonografisi (USG), karın bilgisayarlı tomografisi (BT) gibi radyolojik tetkikler ve karaciğerden yapılacak iğne biyopsisi gerekebilir. Hastada, tüm bu yöntemler ve gereğinde daha detaylı incelemelerle karaciğer büyümesinin nedeni mutlaka belirlenmelidir.

Haberin Devamı