Okul dönemi başladığında, çocuklarımızın sağlıklı bir güne enerjik başlamaları ve sağlıklarını korumaları büyük önem taşıyor. Diyetisyen Gülçin Işık, okul beslenmesi hakkında tavsiyelerini sizler için anlatıyor.
Okulların açılmasıyla beraber hepimizi bir telaş sardı. Çocuklarımız ve dahi veliler hemen yeni düzene ayak uydurmaya başladı. Burada da çocuklarımızın ve hatta gençlerimizin erken yatıp erkenden kalkması, okuluna gitmesi gerekiyor. Yaz boyu rahat hareket eden çocuklar/gençler yeme düzeni oturtmaya çalışırken zorlanabiliyorlar. Erkenden kalkamayıp kahvaltıyı es geçebilir ya da poğaça, simit, açma, börek gibi yüksek karbonhidrat içerikli besinlere yönelebiliyorlar. Oysa bu durum önerdiğimiz bir şey değil.
Kahvaltıda yüksek protein içerikli yiyecekler tercih edilmelidir!
Önereceğimiz ilk adım; protein içeriği olan bir kahvaltı planlamasının yapılması. Eğer ki çocuğunuz hamur işi ile başlayan bir kahvaltı yaparsa gün içerisinde hızlı yükselip düşen kan şekeri dengesizlikleri ile konsantrasyonu bozulabilir. Okul başarısı olumsuz etkilenebilir. Hatta iştah kontrolünde zorlanıp, kilo alabilir, şeker hastalığına davetiye çıkarabilir. Bu durumu istemiyorsak sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamalıyız.
Onun yerine biraz daha erken kalkarak evde kahvaltı yapmalarını sağlamalısınız. İster yumurta ile omlet, menemen hazırlayın. İster peynir, zeytin, domates, salatalıktan oluşan bir tabak oluşturun. İsterseniz de sağlıklı granola ile hafif bir kahvaltı menüsü düzenleyin. Ancak mutlaka güne protein içeriği olan bir öğün ile başlatmalısınız. Kullandığınız ekmeklerin beyaz yerine kepekli, çavdarlı, tam tahıllı olmasına özen gösterin. Küçüklükten nasıl alıştırırsanız öyle devam edeceklerdir. Sağlıklı beslenme alışkanlığını küçük yaşta aşılamalısınız.
Çocuklarınızın okul menüsünü takip etmelisiniz
Okul programlarındaki menüler bazen karbonhidrat ağırlıklı olup, az miktarda sebze ile geçiştirilebiliyor. Böyle günlerde siz akşam sebze ve et ürünleri yapabilirsiniz ya da öğlen et grubu besin olduğunda akşama sebze içeriği olacak şekilde planlama yapabilirsiniz. Bu dengeyi sağlamak da oldukça önemlidir. Hatta okuldaki menülerde balık içeriği olmayacağından akşam yemeklerine haftada 1-2 kez balık organize edecek şekilde planlama yapmalısınız.
Bazı çocuklarda okulda beslenmek yerine evden götürmek mümkün olabiliyor. Öyle durumlarda da çocuklarınızın sevdiği yiyecekleri planlayabilirsiniz. Kepekli ekmek ile ton balıklı ve sebzeli sandviç, peynirli ve cevizli salata ya da biber dolması, yoğurt şeklinde planlama yapabilirsiniz. Sebzeli krepler, fırında mücver, yulaf lapası, pilav üstü tavuk gibi farklı alternatifler de hazırlanabilir.
Beslenme planlamasını çocuğunuzla birlikte yapmanız önemli!
Beslenme planlamasını mutlaka çocuğunuzla birlikte yapın ki severek tüketebilsinler. Atıştırmalık olarak taze meyve, kuru meyve, kuru yemişler, süt, ayran, kefir gibi yiyecekler tercih edebilir ya da sağlıklı malzemeler kullanılarak hazırlanmış kek, kurabiye gibi atıştırmalıkları beslenme çantasına koyabilirsiniz.
Gün içerisinde salata tüketmeyen çocukların akşam menülerinde mutlaka salata içeriği olmasına özen göstermelisiniz ki kabızlık sorunu yaşanmasın. Aksi takdirde lif içeriği tamamlanmadığından hem tokluk hissi zor oluşacak hem de bağırsak mikrobiyotası bozulmuş olacaktır. Hatta bunun yanında mutlaka yoğurt, kefir, ayran gibi probiyotik içerikli besinler de sağlıklı bağırsak florası için olmazsa olmaz.
Çocuklarımız, geleceğimiz için beslenmenin önemini lütfen ihmal etmeyin. Bu konuda gerekli özeni gösterin ki hem sağlıklı büyüme gelişme sağlansın, hem okul başarısı katlanarak büyüsün.
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının