Doğum sonrasında vajinada ne gibi değişiklikler olur?
Anne olmak genellikle hayatın en değerli anlarından biri olarak kabul edilir, ancak birçok kadın hikayenin diğer tarafıyla mücadele ediyor: Doğumdan sonra vücutlarının nasıl değiştiği. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, kadınların doğum sonrası süreçte sıklıkla merak ettikleri dış genital bölge ve vajinadaki değişiklikler ile ilgili tüm merak edilenleri anlatıyor.
Doğum yaptıktan sonra kilo alan ve tüm vücudunu kaplayan şekil bozukluklarıyla baş etmeye çalışan anneler için alternatif çözümler mevcuttur.
Doğum sırasında genital bölgedeki dudakların derisi de gerilebilir ve deforme olabilir. Genital bölgedeki deformasyonlar, şekil bozuklukları ve kararmalar kadınlarda psikolojik sorunlara neden olabileceği gibi tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara yatkınlık yaratabilir.
Genital bölgenin doğallığından ve işlevselliğinden ödün vermeden fiziksel sorunların çözümü ve görünümünün iyileştirilmesi psikolojik sağlık açısından önemlidir.
VAJİNAL ESTETİK İŞE YARIYOR MU?
Kadının istek ve ihtiyaçlarına göre şekillendirilen genital estetik sonuçları genel olarak oldukça tatmin edicidir. İşlem sonrasında kişiler iş ve sosyal hayatlarına rahatlıkla dönebilmektedirler. İyileşme süreci sonunda ise; tekrarlayan vajinal enfeksiyonlarda azalma, idrar kaçırmada şikayetinde azalma beklenir. Genel olarak kadınların özgüveninde artış, cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissetme ihtimalinde azalma, ilişki sırasında acı ve zorluk yaşayanların şikayetlerinde düzelme beklenir. Aynı zamanda estetik olarak görüntüden rahatsız olan kadınlarda mayo, bikini, tayt gibi kıyafetler giyildiğinde oluşan rahatsızlık engellenmiş olur.
DOĞUM SONRASI SIKLIKLA TERCİH EDİLEN VAJİNAL ESTETİKLER
Labioplasti: Dış genital dudakların genetik olarak veya zamanla sarkması için yapılan bir ameliyattır. Bu durum bölgenin sürekli nemli kalmasının sağlayarak tekrarlayan vajinal efeksiyonları tetikleyebileceği gibi cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilir. Özellikle mayo ve bikini giyildiğinde hoş olmayan bir görünüme neden olarak kişide rahatsızlık oluşturabilir. Bu işlemle sarkmış, kararmış genital dudaklar şekillendirilip, daha estetik bir görünüme kavuşturulabilir.
Vajinoplasti: Vajina daraltma ameliyatı olarak da bilinir. Genellikle cerrahi yöntemlerle veya lazerle yapılır. Doğum sonrası ve genetik faktörlere bağlı olarak genişleyen vajina bu yöntemlerle küçültülebilir. İşlemle birlikte vajina normal anotomik yapısına daha uygun bir hale geleceğinden, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlarda azalma, varsa idrar kaçırma şikayetinde de düzelme beklenir.
Doğum sonrası dikiş izi onarımı: Doğumda bebeğin çıkmasını kolaylaştırmak için bir kesi yapılabilir. Bu kesiler doğru şekilde onarılmazsa genital bölgede çirkin bir görünüme ve genişlemeye neden olabilir. İstenmeyen kesi izleri lokal anestezi kullanılarak düzeltilebilir. Bu ameliyatı geçiren kadınlar ilişki esnasında kendilerini daha güvende hissederler.
Genital bölge ve vajina beyazlatma: Genital bölge beyazlatma, kadınlar arasında en popüler işlemlerden biridir. Genital bölgeyi oluşturan dış vulva bölgesinin normal ten rengine yakın bir renge sahip olduğu görülebilir. Bölgenin renginde; doğum, polikistik over sendromu, epilasyon uygulamaları, hormonal ilaç kullanımı, kandaki östrojen düzeylerinin artması gibi hormonal değişikliklere bağlı olarak kararma ve koyulaşma meydana gelebilir. Bu renk değişiklikleri kasıklardan bacak iç kıvrımlarına kadar oluşabileceği gibi iç çamaşırı veya mayo kenarlarından da görülebilecek yerlere kadar ulaşabilir.
Genital bölge beyazlatma işleminde, koyu bölgenin genişliğine bağlı olarak lazer, mezoterapi ve peeling yöntemleri gibi farklı teknikler uygulanabilmektedir. Bu işlemle ile genital bölgenin rengi birkaç ton açılabilir.