Doğum ÖncesiMiyomlar nasıl tedavi edilir?

Miyomlar nasıl tedavi edilir?

Paylaş
Miyomlar nasıl tedavi edilir?

Miyomlar uterusun kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir. Kırk yaşın üzerindeki her 10 kadından 7’sinde miyom saptanabilmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Arif Serhan Cevrioğlu, kadınlarda sıklıkla görülen miyomlar hakkında merak edilenleri ve minimal invaziv tedavi yaklaşımlarını sizler için anlattı.

Miyomlar aşırı adet kanaması ve kasık ağrısı gibi bulgular vermeye başladığında operasyon planlanmaktadır.

Haberin Devamı

Miyom tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Miyomlara yönelik olarak henüz etkili ve güvenli bir ilaç tedavisi bulunamamıştır.

Cerrahi tedavide miyomların veya uterusun alınması (miyomektomi, histerektomi) ameliyatları uygulanmaktadır. Bu ameliyatlar açık veya kapalı (laparoskopi) yolla yapılabilmektedir.

Son yıllarda miyomların tedavisinde vücutta kesi yapılmadan ve günübirlik yapılan; “minimal invaziv girişimler” giderek daha fazla uygulanmaya başlamıştır.

Bu yöntemlerden ülkemizde de uygulama alanı bulanlar hakkında bilgi verecek olursak:

Uterin arter embolizasyonu

Radyologlar tarafından anjiyografik görüntü altında yapılmaktadır. Yüzeysel anestezi altında kasık bölgesindeki damarlardan girilen kateter uterusta miyomu besleyen damara kadar ilerletilerek, bu damarı tıkayacak (embolizan) maddeler verilir. Beslenmesi kesilen miyom aylar içinde dejenere olarak küçülmektedir.

Haberin Devamı

Miyomun radyofrekans ablasyonu (Myoliz)

Yüzeysel anestezi altında, ultrason (USG) görüntüsü eşliğinde miyom içine sokulan radyofrekans iğnesi ile yapılmaktadır. İşlem miyomun yerleşimine göre iğnenin vajinal yoldan veya karın derisinden miyomun içine yerleştirilmesiyle gerçekleştirilmektedir.

Radyofrekans iğnesi yoluyla verilen ısı yavaşça artırılarak, miyom hücrelerinin dejenere olması sağlanır. Bu esnada oluşturulan ısısının aniden yükselmemesi ve ısının çevre dokulara zarar vermemesi için, miyoma yerleştirilen iğnenin gövdesinde soğuk serum fizyolojik dolaşmaktadır. Miyom büyüklüğüne göre 10-15 dakika içinde yeterli ısınma elde edilmektedir.

Dejenere olan miyomlar aylar içerisinde küçülmektedir. Radyofrekans ablasyon sonrasında miyom boyutları 3 - 6 ay içinde 4’te 1’e, 12 ay içinde 8’de 1’e dek küçülebilmektedir.

Bahsedilen işlemler “minimal invaziv” olarak isimlendirilse de, olası komplikasyon risklerinin en aza indirilmesi için işlemleri konu hakkında deneyim kazanmış uzmanların yapması önemlidir.