Gebelikte seyahat etmek için en uygun aylar hangileri?
Hamileliğinizin önemli bir kısmı yaz aylarına geliyorsa, bu dönemde yaz tatili yapmak, biraz dinlenmek ve hava değişimi için farklı yerlere gitmek isteyebilirsiniz. Ancak gebelikte seyahat fikri ilk etapta zorlu görünebilir, "seyahat sırasında hamilelik sorunları yaşar mıyım?" endişesi yaşayabilirsiniz. Fakat uzmanlar, eğer sorunluk bir hamilelik yaşamıyorsanız, gebeliğin özellikle bazı aylarında seyahat etmekte hiçbir sakınca olmadığını belirtiyor. Ancak bazı haftalarda dikkat etmek gerekiyor. İşte hamilelikte seyahat için bilmeniz gerekenler...
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte aileler seyahat planlarını yapmaya başladı. Hamile olan anne adayları için seyahat yapmak ilk etapta kulağa zor geliyor olsa da, uzmanlar gebelikte herhangi bir risk yoksa gebelerin rahatlıkla seyahat edebileceğini belirtiyor. Bu kapsamda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatalog Doç. Dr. Mustafa Behram, yaz tatili sürecince hamilelerin merak ettiği soruları yanıtladı.
“Hamilelik sürecinde seyahat planı için en uygun zaman 14. İle 28. hafta olarak belirttiğimiz tam orta dönemini kapsar. Bu haftalarda gebeliğin ilk aylarına göre daha enerjik hissedilir. Mide bulantıları hafiflemiş ve gebeliğe alışılan bir süreç olduğu için eğer gebelik takibinde bir risk yok ise rahatlıkla seyahat edilebilir” diyen Doç. Dr. Mustafa Behram, gebeliğin hangi döneminde seyahat etmemek gerekir?" sorusuna ise şu cevabı veriyor:
28. HAFTADAN SONRA DİKKAT!
28. haftadan sonra hareket kısıtlılığı başladığı için seyahat etmek biraz daha zorlaşır. Tabii ki bunların yanı sıra erken doğum riski, çoklu gebelik, doğum sancısı var ise seyahat edilmesi önerilmez. Bu yüzden seyahat planlaması mutlaka doktor takibi ile yapılması gerekir.
GEBELİKTE SEYAHAT İÇİN YOLCULUK ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Seyahat planlaması öncesinde mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi ve seyahat süreci ile ilgili bilgi verilmesi gebelik süreci için önem taşır. Yolculuk öncesinde her ihtimale karşı tüm ilaçların yanınızda olması gerekir. Ayrıca yolculuk sürecinde beslenme düzeni korunmalı, uyku düzeni bozulmayacak şekilde seyahat edilmeli, çok sıcak veya çok soğuk hava koşullarından korunmak gerekir.
HAREKET İHMAL EDİLMEMELİ
Özellikle uzun süreli yolculuklar kan dolaşımını etkileyeceğinden dolayı seyahatlerde hareket etmeye önem verilmesi gerekir. Bacaklarda ve ayaklarda şişmeyi önlemek için 2 saatte bir mola vererek kısa yürüyüşlerin yapılması gerekir. Uçak yolculuklarında ise saatte bir 15 dakikalık bir yürüyüş yapılması gerekir. Seyahatlerde bol sıvı tüketimi de ihmal edilmemelidir.