Doğum ÖncesiHamilelikte kasık ağrısı normal mi, neden olur? Ne kadar sürer ve nasıl geçer?

Hamilelikte kasık ağrısı normal mi, neden olur? Ne kadar sürer ve nasıl geçer?

Paylaş
Hamilelikte kasık ağrısı normal mi, neden olur? Ne kadar sürer ve nasıl geçer?

Özellikle ilk defa hamile kalanlar ya da hamileliğinde ilk defa kasık ağrısı yaşayanlar genellikle telaşlanıp nedenlerini internette araştırmaya başlıyor. Peki, hamilelikte kasık ağrısı normal mi? Gebelikte kasık ağrısı neden olur? Ne kadar sürer ve nasıl geçer?

Hamilelikte kasık ağrısı yaşayan kadınlar genellikle telaşla internetten nedenlerini ve nasıl geçeceğini araştırırlar. Peki, hamilelikte kasık ağrısı normal mi? Gebelikte kasık ağrısı neden olur? Ne kadar sürer ve nasıl geçer? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Özen, gebelik sürecinde kasık ağrısının neden yaşandığını açıkladı.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI NEDEN YAŞANIR?

“Hamilelikte kasık ağrısı, genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanabileceği gibi gebeliğin son 3 aylık döneminde de meydana gelebilir. Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir. Hamileliğinin son aylarında yalancı doğum sancıları dediğimiz sancılar yaşanabilir. Bu durum düzenli olarak devam eder ve geçmezse doktora başvurulmalıdır. Rahmin büyümesi, vücudunun doğuma hazırlanması, gaz sancısı ya da sadece bebeğin büyümesi gibi oldukça zararsız sancılar olabileceği gibi enfeksiyon ve düşük tehdidi şeklinde tehlikeli sebepler de vardır. Bu durumda doktora görünmek gereklidir.”

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI İÇİN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR Mİ?

Hamilelikte kasık ağrısı, sık karşılaşılan durumlardan biridir. Büyüyen rahim fizyolojik olarak kasık ağrılarını tetikleyebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, hamilelikte kasık ağrısı yaşayan kadınların ne zaman doktora başvurmaları gerektiğini açıkladı.

“Kasık ağrılarına eşlik eden kanama, vajinadan sıvı gelmesi, idrar yaparken yanma ya da idrarda kan görülmesi, ateş, baş ağrısı, ishal gibi belirtiler olduğunda detaylı ve hızlı bir değerlendirme yapılması hayati önem taşıyabilir.

Kasık ağrısı olan gebeyi değerlendirirken annenin belirtilerinin yanı sıra gebelik haftası, ultrasonografi ile bebeğin kalp atışları, vajinal kanama durumu, amniyon sıvısının gelip gelmediği gibi bebeğin iyilik hali göstergeleri de göz önünde bulundurulur.

Doktorunuz kasık ağrınızı değerlendirirken detaylı bir klinik muayene, ultrasonografi ve gerekli durumlarda bazı diğer tetkikleri (kan ve idrar tetkikleri gibi) yapacaktır. Vajinal kanama, akıntı ya da su gelmesi şüphesi varsa vajinal muayene gerekli olabilir. Ultrasonografi ile hem bebeğinizin iyilik hali hem de akut apendisit, böbrek taşı, hidronefroz (üreterlerin genişlemesi), myomlar ya da yumurtalık kistleri gibi kasık ağrısının diğer bazı nedenleri hakkında bilgi edinilebilir. Doktorunuz tüm bu verileri bir araya getirerek tanıya ulaşır ve gerekli yönetim planını çizer.”

Haberin Devamı