Kadınların korkulu rüyası haline geldi! Farklı belirtilerle ortaya çıkıyor
Polikistik over sendromu ülkemizde kadınlar arasında en sık görülen jinekolojik rahatsızlıklardan biri. Sendromda genetik faktörlerin etkili olduğu söyleniyor. Polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmesede yine de aile öyküsüyle ilişkilendiriliyor. Hormonal düzensizliklerin yol açtığı polikistik over sendromu, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor; aşırı tüylenme, sivilcelenme, kilo artışı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkları tetikliyor. Ayrıca gebe kalmaya da engel oluyor. Kadınların korkulu rüyası haline gelen polikistik over sendormu hakkında merak edilenleri uzman isim Posta.com.tr okurları için anlattı.
Aydan Durak/ Posta.com.tr | Polikistik over sendorumu kadınlar arasında yaygın olarak görülen hormonal düzensizlikten kaynaklı bir hastalık olarak tanımlanıyor.
Küçük ve iyi huylu birçok kistin yumurtalıklarda birikmesi olarak da tanımlanan polikistik over sendromu, basit gibi görünse de çok ciddi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Sebebi net olarak bilinmeyen polikistik over sendromu kadınların resmen kabusu haline geliyor. Çünkü polikistik over tanısı konan her kadın uzun aralıklarla âdet görememe, kısırlık, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, depresyon gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalabiliyor.
Kadınların hayatını çok derinden etkileyen polikistik over sendromu ciddi bir tehdit oluşturuyor. Polikistik over sendromu hakkında merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz, Posta.com.tr okurları için detaylarıyla anlattı.
Polikistik over'ın merak edilen sebeplerine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yılmaz, "Polikistik over sendromunun nedeni net olarak bilinmiyor. Ancak genetik ve aile öyküsü bu sendromda önemli bir rol alıyor. Bu hastalıkta insülin seviyesinin artışıyla birlikte hormon düzensizlikleri meydana geliyor. İnsülin hormonu yüksekliği, erkeklik hormonlarında da yüksekliğine sebep olur. Yükselmiş olan erkeklik hormonları (androjen) vücutta yumurtlamayı bozuyor. Bu sebeple âdet düzensizliği, âdet görememe ve çocuk sahibi olamama gibi sonuçlar ortaya çıkıyor" dedi.
Polistik over sendromu genellikle âdet görememe ile kendini gösteriyor. Kadında bununla birlikte tüylenme, erkek tipi kıllanma, aşırı sivilcelenme gibi birçok sorun ortaya çıkıyor. Genellikle kadınlar bu sorunları çok basit görerek doktora gitmeyi tercih etmiyor. Fakat bu ve benzeri belirtilerin hepsi polikistik over'ın habercisi olabiliyor.
Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz'ın ifadelerine göre normal şartlarda ergenlik dönemiyle birlikte âdet başlama yıllarını takiben ilk 3 sene âdet düzensizliği olması normal kabul ediliyor ancak âdet düzene oturduktan sonra regl döneminin belli bir düzende devam etmesi gerekiyor. Op. Dr. Yılmaz, normal âdet döngüsünü Posta.com.tr okurları için açıklıyor.
Normal âdet döngüsü, âdet günlerini de içerecek şekilde 21-35 günde bir olur ve bu sürelerin dışındaki sık veya uzun süren âdet gecikmeleri anormal olarak kabul edilir. Bu sendromda genelde âdet araları çok uzar. Tüylenme artışı olarak da erkek tipi kıllanma önemlidir, ki bu kıllanma türü, orta hat kıllarında görülür. Çene altı, yüz, göğüs arası, karın ve sırtta sert kıllar polikistik over sendromuna bağlı olabilir. Ayrıca sivilcelenme, erkek tipi saç dökülmesi (şakaklarda ve kafanın tepe bölgesinde), karın bölgesinde yağlanma, boyun, kol, göğüs veya uylukta kalınlaşmış deri bölgeleri görülebilir.
POLİKİSTİK OVER ÇOCUK SAHİBİ OLMAYA ENGEL Mİ?
Sosyal medyada polikistik over tanısı olduğunu söyleyen Ayten Ş. isimli kişi "Polikistik overım var. Bu sebeple de gebe kalamıyorum." açıklamasıyla dikkat çekiyor. Çünkü polikstik over sendromu çoğu zaman yumurtlama düzenini bozuyor, kimilerinde ise yumurtlamaya engel oluyor. Bu da polikistik over hastalarında gebe kalamama sorununa yol açabiliyor.
Bir başka sosyal medya kullanıcısı Kübra T. de gelişmiş polikistik over sendromu olduğunu ve hiçbir şekilde korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamadığını belirtiyor.
Polikistik sendromu gebe kalmaya engel oluyor mu?
Sosyal medyada kadınlar arasında en tartışılan polikistik over sendromunun belirtilerini ve nelere sebep olduğunu Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yılmaz, detaylarıyla paylaşıyor.
Bir kişide ultrasonda polikistik over görünümü kişiye direkt polikistik over sendromu tanısı koydurmaz. Bu çok önemli bir husustur. Kişide ultrason görüntüsü ile birlikte âdet düzensizliği veya kıllanma, akne, obezite gibi belirtilerden birinin de eşlik etmesi polikistik over sendromu tanısında büyük önem taşır. Yine aynı şekilde hastalık, her kadında aynı belirti ve aynı rahatsızlıklara sebep olmaz. Bu nedenle tanıyı alan kişilerde şikayete yönelik tedavi yapılması gerekir. Her polikistik over sendromunda kısırlık, obezite, tüylenme görülmeyebilir. Tüylenme sorunu her hastada görülmez. Özellikle orta hat tüylenmesi polikistik over sendromu ile ilgilidir. Bazı kişiler doğuştan kıl yoğunluğu fazla olarak doğar, bu genetiktir ve polikistik over sendromundaki hirşutismus (erkek tipi kıllanma)dan ayırt edilmesi gerekir. Eğer kadın hirşutismus tanısı alırsa ilk basamakta doğum kontrol hapları kullanılabilirken, ileri vakalarda antiandrojen (erkeklik hormonunu baskılayan) ilaçlar kullanılabilir. Yine de ilaçla kılların sertliği azaltılabilir, ilaçlarla tüyler tamamen yok olmaz. Kalıcı yöntemler olan ağda, lazer epilasyon bu koşullar için daha uygundur.
Ülkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen polikistik over'ın kişide var olan bir hastalık olduğunu söyleyen uzman isim, şikayete yönelik tedavi gerektiğini söylüyor.
Tanı alınmış her kişide olması gereken mutlaka iyi bir beslenme tarzı ve düzenli spordur. Tedavinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyelerinin düşürülmesi, sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Âdet düzensizliği tedavisinde kilo verme çok büyük rol oynar. %5 kilo kaybı bile yumurtlamayı başlatır ve bu sayede çocuk istemi olan hastalarda büyük fayda sağlar. Âdet düzensizliği, kıllanma, akne gibi durumlarda doktor eğer uygun görürse doğum kontrol hapı başlayabilir, ki bu hapların erkeklik hormonunu düşürerek polikistik over sendromuna bağlı vücuttaki kıllanma, akne gibi koşulları da düzeltmekle birlikte, yumurtalık fonksiyonlarını düzenlediği için çocuk olmasını da kolaylaştırır. Eğer doğum kontrol hapı kullanılamıyorsa, ayın belirli günleri kullanılabilen adet düzenleyicileri de mevcuttur.