Doğum ÖncesiKürtaj doğurganlığa zarar verir mi?

Kürtaj doğurganlığa zarar verir mi?

Paylaş
Kürtaj doğurganlığa zarar verir mi?

Sorunlu veya istenmeyen gebeliklerde, gebeliği sonlandırmak için tercih edilen kürtaj, kürtaj sonrasında doğurganlığa zarar verip vermediği merak konusu. Peki, kürtaj doğurganlığa zarar verir mi? Kürtajdan ne kadar sonra tekrar hamile kalınır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Barış Korkmaz, kürtaj nedir, ne zaman yapılır, yasal mıdır sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Kürtaj, hamileliğin çeşitli sebeplerden dolayı tamamlanmadan sona erdirilmesi işlemidir. Bazen kürtaj kendi kendine olur. Buna düşük veya spontan kürtaj denir. Ancak kadınlar, ameliyat veya ilaç alarak hamileliği sonlandırmayı da seçebilirler.

KÜRTAJ NE ZAMAN YAPILABİLİR?

Kaç haftalık hamile olunduğuna bağlıdır. Tıbbi kürtaj (gebeliği sonlandırmak için ilaç alınması anlamına gelir) ile vakum aspirasyonu veya dilatasyon ve tahliye gibi cerrahi kürtaj arasında seçim yapılabilir.

10 haftalık gebeliklerde, cerrahi kürtaj genellikle tek seçenektir. İkinci trimesterde kürtaj yaptırmanın riskleri ilk trimesterdekinden daha yüksektir. Kürtaj nadiren 24 haftalık hamilelikten sonra yapılır (ikinci trimesterin sonlarında ve üçüncü trimesterin tamamında).

Haberin Devamı

KÜRTAJ NE KADAR GÜVENLİ?

Doktorlar tarafından yapılan kürtajlar çoğunlukla güvenlidir. Kürtaj için en güvenli zamanlama genellikle ilk iki aylık dönemdir. Bu, düşük riskli bir ilaç veya vakum aspirasyon prosedürünün kullanılabileceği zamandır.

İLERİDE ÇOCUK SAHİBİ OLUNABİLİR Mİ?

Kürtaj için en yaygın kullanılan yöntemler, kadının daha sonra hamile kalmasını engellemez. Kürtajdan hemen sonraki haftalarda hamile kalınabileceği unutulmamalıdır.

Kürtajdan sonra iyileşme ve daha iyi hissetme muhtemelen 1 ila 3 hafta sürer. Bu süre esnasında enfeksiyon riskini önlemek için cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir.

KÜRTAJ YASAL MI?

Ülkemizde kürtaj sınırı yasal olarak 10 haftayla sınırlıdır. 10 hafta öncesinde evli çiftlerin onayı, evli değilse kişinin kendi onayı yeterlidir. Genellikle kadın doğum uzmanları, 10 haftaya yakın gebelikleri bebeğin uzuvları oluştuğu, bebek hareket etmeye başladığı ve annenin bebekle duygusal bağ kurduğu için sonlandırmayı tercih etmez. Gebelik kesesi oluştuktan sonra mümkünse 5 ile 6. haftalar arasında gebeliğe son verilebilir. Bunun dışında annenin hayatını riske sokacak bir gebelik durumu varsa ya da bebekle ilgili anormallikler olduğunda hafta sınırı gözetmeksizin kürtaj işlemi yapılabilir. Bu konuda herhangi bir yasal sınır bulunmaktadır.

Haberin Devamı