Ergenlik; çokça yol ayrımı olan, çocukluktan yetişkinliğe giden uzun bir yol. Önce cinsiyet hormonlarının salgılanması ile bedendeki değişimler zorlar ergeni. Ardından duyguları coşar. Çok üzülür dünyası kararır, çok sevinir gözü kimseyi görmez. Ergenlikte duygular hem yoğundur hem de hızlıca değişir. Uzman Klinik Psikolog Funda Tekelioğlu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Yoğun yalnızlık duygusunu gelebilecek yoğun sosyallik hali takip eder. Kendi sınırlarını belirlemeye çalışır, kişisel sınırlarını çizer. Tabii ki başlangıcı ebeveynleri ile yapar. Odasının kapısı kapanır önce. Yeni durumun, yani sınırların anlaşılmasını ve kabul edilmesini ister. Anlaşılmak ve mutlak kabul görme ihtiyacı yüksektir. Anlaşılmadığını, olduğu gibi kabul edilmediğini hissettiğinde ise o odanın kapısı kilitlenir. Belki ebeveyn odasının kapısını kapattırmaz, izin vermez buna, işte o zaman duygusal dünyasının kapıları kapanır.
Hem evde hem de akran grubu içindeki konumunu, kim olduğunu bulmaya çalışırken yeni roller dener. Arkadaşları tüm zamanını kaplar, ebeveynlerinden çok akranlarına ihtiyaç duyar. Ebeveynlerinden öğrendiklerini bireysel yaşamına, ilişkilerine aktarma, deneyimleme zamanıdır artık. İletişimi, ilişki kurmayı, çatışma çözmeyi, kendini sosyal ortamda var etmeyi deneyimleyecektir. Ebeveynlerine koyduğu sınırlar, akranlarına sonuna kadar açılacaktır.
Sorgulanmaya hazır olun
Ergenlik Dönemi’nde genç, anne babanın bilgeliğini sorgulamaya başlar, onlarla ve onların bilgisiyle yarışır. Aynı zamanda ebeveynin temsil ettiği otoriteyi de sorgular. Bir yandan kendisini var edebilmek için uzaklaşır anne babasından, diğer yandan da ebeveynlerinin sessiz ve görünmez varlığını hissetmeye ihtiyaç duyar. Bir eliyle iter ebeveynlerini, diğer elini de “yanımda kal, beni bu halimle sev” diyerek uzatır aslında. İten el görünürdür, “beni sevmeye devam et” diyen el ise görünmezdir. Biz uzmanlar, ergenlik döneminde; ergenin dünyası, onun fizyolojik ve psikolojik gelişimi, karşılanması gereken ihtiyaçları açısından bakıp değerlendirmeler yaparız. Ebeveynlere de yetişkinlik yolculuğunda olan çocuğunun ruhsal gelişimi için nasıl davranmaları, nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgiler veririz. Bu süreçte size olanları sanki göz ardı ediyoruz gibi gelebilir. Pek öyle değil aslında. Sadece unutmayın isteriz; siz o yolculuğu yaşadınız, çocuğunuz ise daha o yolun içinde.