ErgenlikErken ergenlik tehlikesi: Çilek ve ahududu tüketirken dikkat
Paylaş
Erken ergenlik tehlikesi: Çilek ve ahududu tüketirken dikkat

Son yıllarda kız çocukları arasında erken ergenliğin daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Sağsak, maruz kalınan endokrin bozucuların giderek artmasının bu durumun nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Elif Sağsak, endokrin bozucuların, hormonları taklit ederek veya hormonların işleyişini engelleyerek etki gösterdiği bilgisini verdi. 

Fitoöstrojenlerin doğal endokrin bozucu olduğunu dile getiren Sağsak, fitoöstrojenlerin soya ürünleri, keten tohumu, adaçayı, meyan kökü, ısırgan otunda bulunduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Çilek, kızılcık, ahududu gibi meyvelerde de bulunur. Bu meyvelerin yıl boyu, mevsimi dışında, günde bir porsiyondan fazla tüketimi sonucunda da vücutta östrojen benzeri etki görülebilir."

"Aylarca düzenli içilen, adaçayı, ısırgan otu içeren bitki çayları yine östrojenik etkiler göstererek çocuklarımızda erken ergenliğe neden olabilir.”