ErgenlikErkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur?
Paylaş
Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur?

Bir erkeğin hayatındaki en ilginç zamanlardan biri de ergenliktir. Ergenlikte vücutta bazı değişiklikler meydana gelir. Ergenlikte vücut gelişir, testisler büyür, ses kalınlaşır, vücutta kıllanma başlar ve hormon üretimi artar. Bazı erkek çocuklarında meme büyümesi de olabilir. Buna Jinekomasti adı verilir. Ergenlik çağındaki erkek çocuklar için meme büyümesi çoğu zaman utandırıcı olabilir. Peki, Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur? Meme büyümesi nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran erkek çocuklarında görülen meme büyümesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Genellikle testosteron hormonundaki azalma, östrojen hormonundaki artış ile birlikte çoğu erkeklerde meme büyüme vakalarına rastlanır. Hormon üretiminin artması yaşamın farklı evrelerinde görülebilir. Bebekler, ergenliğe giren çocuklar ve yaşlı erkekler bu durumdan en çok etkilenenlerdir.

Haberin Devamı

Meme büyümesi, bir diğer adıyla jinekomasti ergenlik dönemindeki erkek çocuklarında da görülebilemektedir. Meme büyümesinin çeşitli sebepleri vardır ve tedavi edilebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, ergenlik çağındaki erkek çocuklarda meme büyümesiyle ilgili bilgi verdi.

Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur

Jinekomasti nedir?

Erkek çocuklarda tek taraflı veya iki taraflı meme gelişiminin olması jinekomasti olarak adlandırılır. Jinekomasti en sık ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu durum “pubertal jinekomasti” olarak adlandırılır. Ergenlik döneminin başında, obez çocuklarda daha sık olmak üzere, erkek çocukların yaklaşık yüzde 75’inde değişik derecelerde jinekomasti oluşur. Ancak çoğunluk hafif olur ve ilk 6 ay içerisinde düzelir. Yaklaşık üçte birinde ise jinekomasti daha ağır ve uzun seyreder ki bu çocukların tedaviye gereksinimi olur. Aslında pubertal jinekomasti, sağlığa zararlı bir durum olmamasına karşın, ergenin kendisinde sıkıntıya ve utanmaya yol açmaktadır.

Haberin Devamı

Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur

Jinekomastinin nedenleri nelerdir?

Testosteron erkeklerde yüksek olarak bulunan cinsiyet hormonudur. Kas kütlesi, sakal, bıyık, vücut kılları, libido gibi erkeklik özelliklerini belirler. Östrojen ise kadınlarda yüksektir, meme büyümesi gibi dişilik özelliklerini kontrol eder. Erkeklerde yüksek testosteron hormonuna ek olarak, testosteron hormonunundan “aromataz enzimi” adlı bir enzim tarafından üretilen az miktarda östrojen hormonu da bulunur. Ergenliğe girişle (puberte) birlikte hızlı bir testosteron artışı olur ve bundan dönüştürülen östrojene bağlı olarak meme gelişimi oluşabilir (pubertal jinekomasti). Ancak çoğunlukla kısa sürede iki hormon arasındaki denge sağlanarak pubertal jinekomasti belli bir süre içerisinde (sıklıkla 6 ay, en uzun 2 yıl) düzelir. Jinekomastinin en sık görüldüğü diğer dönemler ise yenidoğan ve yaşlılık dönemleridir. Bunun dışında erkekteki bu testosteron/östrojen dengesinin, östrojen yönüne kaydığı patolojik durumlarda da jinekomasti ortaya çıkabilir. Örneğin etkili testosteron miktarının azaldığı Kleinfelter Sendromu ve kısmi androjen direnci, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hipogonadizm, bazı tümörler (adrenal, testis), hipertiroidizm de jinekomastiye neden olabilen hastalıklardır. Bazı ilaçların (anti-androjen, bazı anti-depresan, kemoterapi ve kalp ilaçları, vb.), alkol ve uyuşturucu madde kullanımı da jinekomastiye neden olur.

Haberin Devamı

Jinekomasti tanısı nasıl konur?

Hastada şikayet olarak memede hassasiyet, ağrı ve şişkinlik vardır. El ile muayene önemlidir, meme başı arkasında fındık/ceviz büyüklüğünde, sert, basınç uygulanması ile ağrılı bir kitle ele gelir. Meme ultrasonu da yapılarak durum doğrulanabilir.

Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur

Çocuklarda meme büyümesi nasıl tedavi edilir?

Bu hastaların mutlaka bir endokrin uzmanı tarafından görülmesi, iyi bir öykü ve muayeneye ek olarak, ayırıcı tanıya yönelik gerekli tüm tetkiklerin yapılması, hormonların ölçülmesi ve nedenin saptanması önemlidir.

Uzun süredir var olan jinekomasti kendiliğinden gerilemez. İlaç tedavisi (sıklıkla tamoksifen, aromataz enzim inhibitörleri) ve gerekli durumlarda da cerrahi müdahale (ameliyat) gerektirir.

Betül Meral SARIİZ / Posta.com.tr

Haberin Devamı

betul.sariiz@posta.com.tr