Çinli yetkililer saha çalışmaları için iş birliği yapmayı kabul etti
Vuhan'da corona virüsün ortaya çıkışını inceleyen Dünya Sağlık Örgütü heyeti, saha çalışmaları için Çinli yetkililerin iş birliği yapmayı kabul ettiğini açıkladı.
DSÖ heyetinden zooloji uzmanı Peter Daszak, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Wuhan'da virüsün kökenine yönelik saha çalışmaları sürecinde Wuhan Viroloji Enstitüsü (WIV) Başkan Yardımcısı Şı Cıngli'nin de aralarında bulunduğu enstitü yetkilileriyle önemli toplantılar yaptıklarını ve Çin tarafının kendileriyle iş birliği içinde olduğunu aktardı.
Daszak, "Şı Cıngli’nin de dahil olduğu aşırı derecede önemli bir toplantı yaptık. Samimi ve her şeyin açık açık konuşulduğu… Kilit öneme sahip sorular soruldu ve cevaplandı" ifadesini kullandı. Bir başka paylaşımında WIV’nin dışından görüntülere de yer veren Daszak, "Basına, bu haberi dünyaya duyurma konusundaki sabır ve ilgisi için teşekkür ederim. Bu çalışmalar ilerliyor ve biz bir an önce sonuçları konuşabilmek için sabırsızlanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
2002-2003'teki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınının ardından yarasa corona virüslerinin genetik bilgilerinin olduğu bir arşiv yaratmak amacıyla kurulan enstitü, "Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı" iddialarına konu olmuştu.
Çinli yetkililer, söz konusu iddiaları reddetmiş, "Kovid-19'un başka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz ürünleriyle ülkeye geldiğine dair kanıtlanmayan" karşı iddialar ortaya atmıştı.
Kabul etmemişlerdi
Çin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin Nisan 2020'de DSÖ'ye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.
Daha sonra uluslararası baskıların artmasının ardından ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve araştırmacılardan oluşturulan heyet, ilk olarak ocak başında Çin'e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.
İzinlerin alınmasının ardından 14 Ocak'ta özel uçakla kente gelen heyet 14 gün karantinada tutulmuş, bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılarla bilgi alışverişinde bulunmuştu.
Heyet, 29 Ocak'ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Wuhan'daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Wuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemeler yapmıştı.
AA