Son dakika dsö haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan dsö gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan dsö haber sayfamızda...
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı Japonya'daki KM Biologics tarafından geliştirilen ve üretilen "LC16m8 aşısını" acil kullanım için onayladığını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldüğünü ve vakalarda bir önceki yıla göre yüzde 20'lik artış kaydedildiğini bildirdi.
Son günlerde haberleri takip ettiyseniz, toplum olarak HIV/ AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili farkındalığımızı artırmamız gereken çok önemli bir noktada olduğumuzu biliyor olmalısınız. 13 yaşında bir çocuğumuzu AIDS nedeniyle kaybettik. Veriler can yakıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 38 milyon insan HIV/AIDS ile yaşıyor. 2023 itibarıyla her gün yaklaşık 4 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor ve bunların önemli bir kısmını gençler ve çocuklar oluşturuyor. Özellikle çocuklarımızın böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalması, yalnızca onların değil, toplumumuzun sağlığını ve geleceğini de tehdit ediyor.
Her yıl 14 Kasım’da kutlanan Dünya Diyabet Günü, diyabet hastalığının önlenmesi, yönetimi ve toplum üzerindeki etkileri hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlayan önemli bir gündür. Peki, Dünya Diyabet günü nedir? Dünya Diyabet günü neden kutlanıyor, önemi ne?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2023'te dünya genelinde 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konulduğunu söyledi.
Amerikan Kanser Derneği (ACS) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’ndan uzmanlar, genç kanser vakalarındaki artışı anlamak için 50 ülkeden verileri inceledi.
Dünyadaki yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının da artış gösterdiğini ifade eden Nöroloji Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, küresel olarak her yıl yaklaşık 9,9 milyon kişinin demans geliştirdiğini belirtti. Bu rakamın her üç saniyede bir yeni vaka anlamına geldiğini ifade eden Kuserli, Alzheimer hastalığına yönelik farkındalık oluşturmanın önemini vurguladı
Obezitenin yol açtığı birçok sağlık sorununun dışında, kadınlarda hamile kalma ihtimalini de azalttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cihan Gökler, "Araştırmalar, obez kadınların kısırlık riskinin obez olmayan kadınlara göre 3 kat daha fazla olduğunu ve bu kadınların hamile kalmak için daha uzun süreye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalar, BMI değeri arttıkça doğurganlığın azaldığını ve normal döngülere sahip obez kadınlarda bile doğurganlık oranlarının düştüğünü ortaya koyuyor" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya üzerinde her 6 kişiden birinin infertilite olarak adlandırılan kısırlık sorunu yaşadığına dikkat çeken Uzm. Dyt. Edanur Usta, çocuk sahibi olmak isteyenler için önerilerde bulundu.
Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu'nun, Türkiye'de hava kirliliği üzerine yaptığı çalışmayı yürüten ekipte yer alan SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, ülkedeki hava kirliliği verilerini değerlendirdiklerini açıkladı. Erçelik, konuşmasında, "Hava kirliliği özellikle kalp-damar hastalıklarına çok fazla neden olabiliyor. Tabii ki bunun için toplumsal önlemler alınması gerekiyor ama bizim bireysel olarak alabileceğimiz önlemler de var" dedi.
Beyin kanseri ve cep telefonu kullanımına ilişkin bir inceleme yürütüldü. İncelemeyi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) destekledi. Çünkü mobil cihazlardan yayılan radyasyon konusunda yıllardır endişeler vardı ve DSÖ’nün kanser ajansı 2011’de bunu insanlar için potansiyel bir kanserojen ilan etmişti.
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi, doğru beslenme alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir. İlk altı ay boyunca anne sütü veya formül süt, bebekler için en uygun ve yeterli besin kaynağıdır. Peki, ek gıdaya nasıl geçilir? Bebekler ek gıdaya ne zaman geçeri?
Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiği maymun çiçeği virüsüne (Mpox) karşı kullanılan atanüe virüs aşısıyla ilgili ortaya çıkan detay dikkat çekti. Cumhuriyet döneminde üretilen çiçek aşısı, maymun çiçeğinde kullanılmak için FDA tarafından onaylanmış.
Avrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
Avrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, dünya nüfusunun yüzde 5’inden fazlası, yani yaklaşık 466 milyon kişi işitme kaybı ile mücadele ediyor. Bu hastaların yaklaşık 432 milyonunu yetişkinler oluşturuyor.Yaşlandıkça işitme kaybı, günlük yaşam kalitesini etkileyen yaygın bir durum haline gelebiliyor Peki, bu durum aynı zamanda bilişsel sağlığı da tehdit edebilir mi? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Ulusoy, konu hakkında merak edilenleri posta.com.tr okuyucuları için anlatıyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi.
Anne sütü pek çok hastalığın gelişimini engelliyor ve bebeklerde vücut sağlığını koruyor. Gelişim için son derece önemli olan anne sütü aynı zamanda tam bir antibiyotik görevi üstleniyor. Peki, anne sütünün faydaları nelerdir? Anne sütünün önemi nedir? İşte tüm detaylar...
Viral hepatitlerin, dünya genelinde ciddi bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, pandemi döneminden sonra alkolik hepatit vakalarında artış yaşandığını belirterek, “Alkolik hepatit, fazla miktarda ve düzenli olarak alkol tüketimine bağlı gelişen karaciğerde birikime bağlı bir hasarlanmadır. Pandemi öncesine göre alkolik hepatit yüzde 50’den fazla oranla artmış durumda. Bu, korkutucu bir tablo. Yağlı karaciğer hastalığı da başta olmak üzere çok sayıda hastalığın en önemli nedeni olan obezite artışı hepatiti tetikliyor . Hepatit C, artık yerini yağlı karaciğere bağlı hepatit hastalığına bırakmış durumda diyebiliriz” dedi.
Günümüzde her 6 çiftten biri sperm sayısının azlığı veya sperm kalitesinin kötü olmasından dolayı çocuk sahibi olma konusunda problem yaşamaktadır. Kadınlar dünyaya belirli bir yumurta kapasitesiyle gelir ve sonradan yumurta üretmeleri mümkün değildir. Erkek üreme hücresi olan spermin üretimi ise ileri yaşlara kadar devam eder diye belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Semih Tangal “Sperm sayısının azalması ilerleyen yaşın yanı sıra beslenme alışkanlığı, stres seviyesi, geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar gibi etkenlere bağlı olarak daha erken dönemde de gerçekleşebilir. Sperm sayısının azalması aynı zamanda sperm kalitesinin de düşmesine yol açar. Dolayısı ile spermin yumurtayı dölleme yetisi azalır. Tüm bu faktörler değerlendirildiğinde erkeklerin genellikle 40 yaşından sonra doğal yolla çocuk sahibi olma şansları azalabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenmek için 12 adımı belirledi. WHO'nun hazırladığı 12 maddelik öneriler, sağlıklı beslenmenin temel noktalarını içeren küçük bir rehber niteliğini taşıyor.
Sıcaklıkların yükselmesiyle gıda zehirlenmeleri vakaları da ciddi oranda artış göstermeye başladı. Temel ihtiyaçlar olan gıda ve su, temizlik kurallarına dikkat edilmediğinde zararlı mikroorganizmalara ev sahipliği yaparak hastalık sebebi olabiliyor.