Son dakika dsö haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan dsö gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan dsö haber sayfamızda...
Son zamanlarda sosyal medyada öne çıkan ‘spor ömrü kısaltıyor’ iddialarının bilimsel bir dayanağı olmadığına işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, her kişinin kendisine özgü bir spor dalını yapması gerektiğini söyledi. En sağlıklı spor dalının kalp dostu olan düzenli tempolu yürüyüşler olduğunu da belirten Prof. Dr. Okay Abacı, “Düzenli egzersiz ve sporun, kalp sağlığı, kas-iskelet sistemi, zihinsel sağlık ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri var. Ancak aşırıya kaçan, yanlış yapılan ya da vücuda fazla yük bindiren spor türleri, zamanla olumsuz etkiler yaratabiliyor” diye konuştu.
Günlük beslenme düzeninde sağlıklı yağların tüketimi oldukça önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü, vücut için gerekli olan yağların doğru kaynaklardan alınmasını önerir. Bu yağlar; kalp sağlığını destekler, metabolizmayı düzenler ve genel sağlığı iyileştirir. Peki, DSÖ hangi sağlıklı yağı öneriyor? Faydaları nelerdir?
Erkek üreme sağlığına yönelik yapılan değerlendirmelerde spermler sayı, hareket ve hız kriterlerine göre incelendikleri gibi şekil (morfoloji) açısından da incelenmektedirler. Spermin baş, gövde ya da kuyruk kısmında görülen yapısal bir bozukluk şekil bozukluğu olarak adlandırılmaktadır diye belirten Üroloji Uzmanı Dr. Taha Uçar; “Geçmişten günümüze yapılan bazı araştırmaların sonuçları spermin sayısı ve hareketliliği kadar şekil bozukluğunun da kısırlık riskini artırdığını ortaya koymaktadır. Genetik hastalıklar, obezite, sigara-alkol kullanımı, hava kirliliği, radyasyon, ısı, varikosel problemi, geçirilen ateşli hastalıklar spermde şekil bozukluğu oluşmasına neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Spermde şekil bozukluğu yaşayan bazı erkeklerin doğal yolla baba olma şansı varken bazı erkekler ise sadece tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabilmektedir. Bu noktada detaylı bir inceleme sonucunda kişiye özel yaklaşımda bulunmak ve doğru tedavi şekline karar vermek büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenmek, fazla kilonun verilmesi, sigaranın bırakılması, doktor kontrolünde alınan vitamin takviyelerinin kullanılması da sperm morfolojisi üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır” dedi.
Kırmızı meyveler, hem lezzetli hem de sağlıklı bir yaşam için doğal birer mucizedir. Kiraz, ahududu, domates, elma ve çilek gibi meyveler; kalp sağlığını destekleyen antioksidanlar, lif ve vitaminlerle doludur. Bu besinler, kötü kolesterolü düşürür, kan basıncını dengeler ve iltihaplanmayı azaltarak kardiyovasküler sistemi korur. Peki bu meyveleri en etkili şekilde tüketmek için neler yapabilirsiniz? İşte detaylar:
Doğru miktarlarda ve bilinçli tüketildiğinde doğal maden suyunun, sağlığı destekleyen bir içecek olduğunu belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Sağlıklı bir birey için günde 1-2 şişe (200-400 ml) maden suyu tüketimi yeterlidir. En uygun zaman, yemekten yaklaşık 30 dakika sonrasıdır” dedi.
Türkiye’de ilk HIV vakasının 1985 yılında tespit edildiğini dile getiren Prof. Dr. Doğancı, tanı konduktan kısa süre sonra yaşamını yitiren bu hastanın ülkemizde HIV/AIDS ile mücadelenin başlangıcını temsil ettiğini anlattı. 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1 Aralık’ın, ‘Dünya AIDS Günü’ olarak ilan edildiğin hatırlatan Prof. Dr. Doğancı, ‘Ancak 2002 yılına kadar Afrika’da milyonlarca insan bu virüsle yaşarken yalnızca küçük bir kısmı tedaviye erişebildi’ dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı Japonya'daki KM Biologics tarafından geliştirilen ve üretilen "LC16m8 aşısını" acil kullanım için onayladığını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldüğünü ve vakalarda bir önceki yıla göre yüzde 20'lik artış kaydedildiğini bildirdi.
Son günlerde haberleri takip ettiyseniz, toplum olarak HIV/ AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili farkındalığımızı artırmamız gereken çok önemli bir noktada olduğumuzu biliyor olmalısınız. 13 yaşında bir çocuğumuzu AIDS nedeniyle kaybettik. Veriler can yakıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 38 milyon insan HIV/AIDS ile yaşıyor. 2023 itibarıyla her gün yaklaşık 4 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor ve bunların önemli bir kısmını gençler ve çocuklar oluşturuyor. Özellikle çocuklarımızın böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalması, yalnızca onların değil, toplumumuzun sağlığını ve geleceğini de tehdit ediyor.
Her yıl 14 Kasım’da kutlanan Dünya Diyabet Günü, diyabet hastalığının önlenmesi, yönetimi ve toplum üzerindeki etkileri hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlayan önemli bir gündür. Peki, Dünya Diyabet günü nedir? Dünya Diyabet günü neden kutlanıyor, önemi ne?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2023'te dünya genelinde 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konulduğunu söyledi.
Amerikan Kanser Derneği (ACS) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’ndan uzmanlar, genç kanser vakalarındaki artışı anlamak için 50 ülkeden verileri inceledi.
Dünyadaki yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının da artış gösterdiğini ifade eden Nöroloji Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, küresel olarak her yıl yaklaşık 9,9 milyon kişinin demans geliştirdiğini belirtti. Bu rakamın her üç saniyede bir yeni vaka anlamına geldiğini ifade eden Kuserli, Alzheimer hastalığına yönelik farkındalık oluşturmanın önemini vurguladı
Obezitenin yol açtığı birçok sağlık sorununun dışında, kadınlarda hamile kalma ihtimalini de azalttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cihan Gökler, "Araştırmalar, obez kadınların kısırlık riskinin obez olmayan kadınlara göre 3 kat daha fazla olduğunu ve bu kadınların hamile kalmak için daha uzun süreye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalar, BMI değeri arttıkça doğurganlığın azaldığını ve normal döngülere sahip obez kadınlarda bile doğurganlık oranlarının düştüğünü ortaya koyuyor" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya üzerinde her 6 kişiden birinin infertilite olarak adlandırılan kısırlık sorunu yaşadığına dikkat çeken Uzm. Dyt. Edanur Usta, çocuk sahibi olmak isteyenler için önerilerde bulundu.
Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu'nun, Türkiye'de hava kirliliği üzerine yaptığı çalışmayı yürüten ekipte yer alan SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, ülkedeki hava kirliliği verilerini değerlendirdiklerini açıkladı. Erçelik, konuşmasında, "Hava kirliliği özellikle kalp-damar hastalıklarına çok fazla neden olabiliyor. Tabii ki bunun için toplumsal önlemler alınması gerekiyor ama bizim bireysel olarak alabileceğimiz önlemler de var" dedi.
Beyin kanseri ve cep telefonu kullanımına ilişkin bir inceleme yürütüldü. İncelemeyi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) destekledi. Çünkü mobil cihazlardan yayılan radyasyon konusunda yıllardır endişeler vardı ve DSÖ’nün kanser ajansı 2011’de bunu insanlar için potansiyel bir kanserojen ilan etmişti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiği maymun çiçeği virüsüne (Mpox) karşı kullanılan atanüe virüs aşısıyla ilgili ortaya çıkan detay dikkat çekti. Cumhuriyet döneminde üretilen çiçek aşısı, maymun çiçeğinde kullanılmak için FDA tarafından onaylanmış.
Avrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
Avrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi.