Greyfurt yüzünden bacağından oluyordu
Saygın tıp dergisi Lancet'te yayınlanan makalede ABD'nin Washington eyaletindeki bir vaka ele alındı. Acil servise giden 42 yaşındaki bir kadının damarlarının tıkandığının tespit edildiği ve bacağının kangren olmak üzereyken kurtarıldığı aktarıldı. Makalede, bu duruma kadının diyet programı kapsamında sabahları yediği greyfurtların doğum kontrol hapları ile etkileşiminin yol açmış olabileceğine vurgu yapıldı.
POSTA
Lancet dergisinde yayınlanan bir vaka raporuna göre, bir kadın bacağındaki damarlarda oluşan kan pıhtısı nedeniyle neredeyse bacağını kaybediyordu. Üstelik bunun nedeni son derece ilginçti. Rapora göre kadın, her gün greyfurt yiyordu. Araştırmacılar, kadının günlük olarak greyfurt yemesinin kan pıhtısı oluşumuna neden olmuş olabileceğini düşünüyor.
42 yaşındaki kadın, nefes darlığı, baş dönmesi ve yürüme güçlüğü nedeniyle acil servise başvurmuştu. Ultrason taramasında kadında sol bacağının damarlarını tıkayan büyük bir kan pıhtısı olduğu ortaya çıktı. Kadının bacağı kangren olmak üzereydi. Doktorlar, tıkanan damarları ilaçla açarak kadının bacağını kurtardı.
3 GÜN ÖNCE GREYFURT YEMEYE BAŞLAMIŞTI
Kadının 3 önce önce kilo verme diyetine başladığı ve günlük olarak greyfurt tükettiği açıklandı. Greyfurt suyunun, doğum kontrol hormonu östrojenini parçalayan CYP3A4 adlı bir enzimin etkisini bloke ettiği biliniyor. Bu durum da kanın pıhtılaşma eğilimini artırıyor. Diyetinin üçüncü gününde hastanın östrojen seviyeleri kat kat arttı ve pıhtı oluşumu çoğaldı.
GREYFURT TÜKETİRKEN İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT
Bazı ilaçları kullanan hastaların dikkatli olması gerekiyor. Çünkü greyfurt, karaciğerimizde bulunan sitokrom p450 denilen bir enzimi baskılıyor. Sitokrom p450, karaciğerimizde ve bağırsağımızda, dışarıdan aldığımız ilaçları metabolize eder ve bu ilaçları zararsız hale dönüştürerek vücudumuzdan atar.
Bu enzim baskılanıp çalışmayınca ilaçlar metabolize edilmediği için vücutta birikerek zehirleyici etki yapar. Özellikle kolesterol ilaçlarında, alerji ilaçlarında, HIV tedavisinde kullanılan ilaçlarda, bazı antidepresanlar ve antihipertansifleri kullananların bu konuda dikkatli olmalarında fayda var. Bir bardak greyfurt suyu içilmesi bile bu etkiye neden olabilir. Greyfurt suyunun etkisinin geçmesi için en az 24 saat geçmesi gerekir.
GREYFURTU KİMLER YEMELİ KİMLER YEMEMELİ?
Bazı insanlar için greyfurt ve suyunu tüketmek ilaç etkileşimlerine neden olabilir
"Grapefruit and drug interactions" isimli çalışma Greyfurt ile etkileşime girme olasılığı en yüksek olan ilaçları şu şekilde sıralamıştır
İmmünosupresanlar: Antijen'e karşı antijen oluşmasını önleyici madde; antijen'e karşı bağışık yanıtı baskılayan ilaçlar.
Benzodiazepinler: Depresan etkiye sahip olan benzodiazepinler, insomnia, nöbet ve anksiyete bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Çoğu kalsiyum kanal blokeri: Kan damarlarının kasılmasına veya daralmasına neden olan kalsiyum iyonlarını bloke ederek kalbin iş yükünü azaltan vazodilatörlerdir.
İndinavir
Karbamazepin: Kasılma nöbetlerini (epilepsi (sara) denilir) tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır.
Bazı statinler: Yüksek kan kolesterol düzeylerinden dolayı kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişilerde kolesterolu düşürmek için kullanılırlar.
Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, diyetinize greyfurt eklemeden önce doktorunuzla konuşun.