DünyaKişiye özel kanser aşısı dönemi

Kişiye özel kanser aşısı dönemi

Paylaş
Kişiye özel kanser aşısı dönemi

İngiltere’de kişiselleştirilmiş kanser aşısı dönemi başladı. Dört çocuk babası bir hasta, bağırsak kanseri aşısı olarak yeni tedavi döneminde ilk dozu alan kişi oldu.

İngiliz Ulusal Sağlık Kurumu (NHS), ‘Kanser Aşısı Projesi’ni başlattı. Şimdiye kadar 30 hastane bu projeye kaydoldu. 2026’ya kadar binlerce hastanın kaydolması bekleniyor. Sistem, kanser hastalarına kişiye özel aşı uygulanmasını içeriyor. Bunu yaparken de COVID-19 aşılarında olduğu gibi mRNA teknolojisi kullanılıyor. Yani aşı, vücuttaki kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeye programlanıyor. Kanserin yeniden nüksetme riskini de azaltmak için bağışıklık sistemini harekete geçirmek üzere tasarlandı. Dört çocuk babası Elliot Pfebve (55), kişiselleştirilmiş aşıyı alan ilk kişi oldu. Aşının ilk dozu mart ayında University Hospitals Birmingham’da yapıldı.

Haberin Devamı

2027’YE KADAR TAMAMLANACAK

Daha önce ameliyat olan ve kemoterapi gören Pfebve, tedaviye rağmen halen kan dolaşımında kanserli DNA izleri olduğunu öğrenince aşı denemesine kaydolmak istediğini söyledi. Enjeksiyonu takiben hafif bir ateş dışında aşıyla ilgili başka bir sorun yaşamadığını söyledi. Aşıların geleneksel kemoterapiden daha az yan etki yaratması bekleniyor. Aşıyı COVID-19 aşısını da geliştiren BioNTech üretti. Uzmanlar aşının etkisi konusunda çok iyimser olsa da henüz deneysel aşamada olunduğunu vurguluyor. İngiltere, ABD, Almanya, Belçika, İspanya ve İsveç’te 200’den fazla hasta denemeye dahil edilecek ve 15 doza kadar kişiselleştirilmiş aşı alacak. Çalışma 2027’ye kadar tamamlanacak.

Haberin Devamı