Son dakika kanser aşısı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kanser aşısı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kanser aşısı haber sayfamızda...
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı.
İngiltere’de kişiselleştirilmiş kanser aşısı dönemi başladı. Dört çocuk babası bir hasta, bağırsak kanseri aşısı olarak yeni tedavi döneminde ilk dozu alan kişi oldu.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, tüm dünyada ölüme en çok yol açan kanser türünün akciğer kanseri olduğunu belirterek, “İnatçı öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetler ciddiye alınmalıdır. Akciğer kanseri erken safhada teşhis edilirse tedavi edilebilir bir kanser türüdür” uyarısında bulundu.
Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin 2026’ya kadar ilk kanser aşılarının piyasaya sürülebileceğine inandıklarını söyledi.
Kanserin tedavisine yönelik mRNA aşı denemelerinde son derece umut verici bir sonuca ulaşıldı. İngiltere’de akciğerinde 6 tümör bulunan Adrian Taylor’a yapılan aşı sayesinde tümörlerin 5’i yok oldu, en büyüğü de yüzde 80’den fazla oranla küçüldü.
Kanada hükümeti, dün Kovid-19 aşısı üreten İngiltere merkezli AstraZeneca’nın bilimsel araştırma faaliyetlerini büyütmek için Kanada’yı seçtiğini duyurdu. Öte yandan Almanya merkezli BioNTech ise Ocak ayında İngiltere hükümetiyle mRNA bazlı kanser aşısı konusunda ortaklık yapacağını duyurmuştu.
BioNTech ile İngiltere hükümeti kanser için mRNA bazlı aşı ortaklığını duyurmasının ardından bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz, BioNTech’i ziyaret etti. Öte yandan BioNTech, bugün Marburg’daki fabrikasındaki ‘plazmid DNA’ üretim tesisinin inşaatını tamamladığını duyurdu.
Türk bilim insanları, içinde bulunduğumuz on yıl bitmeden önce kanserin yeni bir tedavisini bulabileceklerini söyledi. Biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortakları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanser tedavisiyle ilgili önemli mesajlar verdi.
Çocukların sağlıklı bir gelecek sürebilmesi için birçok yaşı çeşidi ve dozu, belirli sürelerle yapılması gerekiyor. Fakat bazı aşılar beklenmedik yan etkiler gösterebiliyor. Çocuklarda aşıdan sonra takibin iyi yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, düşmeyen ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşma olduğunda mutlaka doktora başvurulmasını öneriyor.
Kanser aşıları temel olarak bağışıklık sistemini kanser hücrelerinin 'nasıl göründüğü' konusunda eğitmeye yardımcı olan ve böylece onları tanıyıp ortadan kaldırabilmeye yarıyor. Dünyada ve ülkemizde kansere karşı koruyucu olarak HBV ve HPV kaynaklı kanserlere karşı kullanılan "önleyici kanser aşıları" ve kanserli hücreleri normal hücrelerden ayırt edebilme özelliğine sahip olan, örneğin ilerlemiş prostat kanserli hastaların tedavisi için kullanılan Sipuleucel-T aşısı tipi kanser aşıları mevcut. Kanserde aşı tedavisi hakkındaki bilgileri medikal onkoloji uzmanından aldık.
Nöroonkoloji alanında çalışmalar yürüten Dr. Vicky Yamamoto, kansere yönelik aşı çalışmalarının umut verdiğini söyledi. mRNA teknolojisi ile aşı üretim sürecinin daha kolay ve hızlı olduğunu kaydeden Dr. Yamamato, “Teoride kanser aşısı denenirse işe yarayacağına inanıyorum. Eğer bunun üzerine daha fazla yatırım ve çalışma yapılırsa 5-10 yıl içerisinde mRNA kanser aşısı üretebilecek hale geliriz. Teorik olarak bu mümkün”dedi. Kök hücre ile kanseri tedavisine de dikkat çeken Dr. Yamamoto, bunlardan en çok tercih edilen ve klinik çalışmalara dahil edileninin, bebek kordonundan izole edilen kök hücreler olduğunu söyledi.
Covid-19 aşılarında kullanılan teknolojiye benzer bir teknolojiyle hazırlanan kanser aşısı umut verici sonuçlar çıkardı. Baş ve boyun kanserli hastalarda uygulanan ve deney aşamasında olan TG4050 kod adlı aşılama sonucunda hastaların hiçbirinde kanser nüksetmedi. Kontrol grubunda olan ve aşılanmayan iki hastada ise kanser tekrarladı. İşte detaylar...
Koronavirüs salgını döneminde onaylanan ilk aşıyı geliştiren Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci geçtiğimiz aylarda kanser tedavisi için aşı çalışmaları yaptıklarını duyurulmuştu. İki bilim insanının geliştirdiği kanser aşısının ilk sonuçlarının başarılı olduğu ortaya çıktı. Pankreas kanseri üzerine yapılan mRNA teknolojisine sahip kanser aşısı 16 hastaya uygulandı. Hastaların yarısı kanseri tamamen yenerken, dokuz doz aşıya ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Dünyada onaylanan ilk koronavirüs aşısını geliştiren Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilen kanser aşısının ilk sonuçları ortaya çıktı. Pankreas kanseri üzerinde yapılan çalışmada, mRNA teknolojisine sahip kanser aşısının bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyebildiği ve hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutabildiği belirtildi. On altı hasta üzerinde yapılan çalışmada, hastaların yarısı kanseri tamamen yenerken, dokuz doz aşıya ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Koronavirüs aşısı ile dünyaya umut olan Biontech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, şimdilerde kolon kanserinin tedavisi için yürüttüğü çalışmasıyla dünya gündeminde. Şahin çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, 'mRNA yönteminin, kanser tedavisinin geleceği olduğuna inanıyoruz' dedi.
Dünyanıın mücadele ettiği tek hastalık COVID-19 değil. Bu yıl ölümcül hastalıklara dair hayat kurtaran birçok yeni buluş ve tedavi keşfedildi. İşte onlardan bazıları...
Koronavirüs salgınına karşı en etkili aşılardan birini üretme başarısını gösteren Uğur Şahin ve Özlem Türeci’den yeni bir aşı müjdesi geldi. 'Yakında kanserin aşılar ile tedavi olabileceğine inanıyorum' diyen Şahin, test aşamasında olduklarını ve sonuçların olumlu olması durumunda kanser aşılarının 2 ila 3 yıl içinde onaylanacak seviyeye gelebileceğini belirtti.
Koronavirüs salgını ile mücadelede geliştirdikleri aşı ile dünyaya umut olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin, geliştirdikleri kanser ilacı ile gündeme geldi.
Koronavirüs aşısı geliştiren Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin başında bulunduğu ekip, mRNA aşıları ile Multipl Skleroza (MS)'e çare olacak.
Corona virüs salgını karşısında geliştirdikleri aşı ile dünya gündeminde yer alan Alman BioNTech şirketi kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci aşı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Küba ile aşı, kanser aşısı ve ilaçları konusunda çalışma grubu kurma kararı alındı. Küba'dan bir heyet bu hafta ülkemize geliyor.
Akciğer kanseri sinsi sinsi ilerler. İleri aşamalara gelene kadar da önemli şikâyetlere yol açmayabilir. İnatçı öksürük ve halsizliğin yanı sıra ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü, iştahsızlık ve ani kilo kaybı da akciğer kanserinin belirtisi olabilir