DünyaKuzey Kore'den poster çaldı, hayatı karardı! "Bu hayatımın en kötü kararıydı"

Kuzey Kore'den poster çaldı, hayatı karardı! "Bu hayatımın en kötü kararıydı"

Paylaş
Kuzey Kore'den poster çaldı, hayatı karardı! "Bu hayatımın en kötü kararıydı"

"Annenizin uzak durmanızı isteyeceği yerlere ekonomik seyahat" sloganlı bir firma ile Kuzey Kore macerasına atılan genç adam, burada bir propaganda posteri çaldığı gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ülkesinin araya girmesi ile evine getirildiğinde ise korkunç gerçek ortaya çıktı.

Derleyen: Ömer Faruk Ekinci | Otto Warmbier, 1994 yılında Fred ve Cindy Warmbier çiftinin en büyük oğlu olarak dünyaya geldi. Warmbier, her anlamıyla örnek bir gençti. Okulunu derece ile bitirip yüzme ve futbolda da oldukça başarılı bir kariyer sürdürüyordu.

Haberin Devamı

Sınıf arkadaşları onu anlatırken, "atletik, güzel görünümlü ve sonsuz bir karizması" olduğunu söylüyordu. ABD'nin Ohio eyaletinde ufak bir kasabada yaşayan Otto'nun, herkesle arası çok iyiydi.

Kuzey Koreden poster çaldı, hayatı karardı Bu hayatımın en kötü kararıydı

Liseden mezun olan Warmbier, Virginia Üniversitesi'nden burs kazanarak burada okumaya başladı. Burada da oldukça başarılı bir eğitim hayatı geçiren Warmbier'in arkadaşları, onu derslerini herkesten ve her şeyden öne koyan biri olarak tanımlıyordu.

"ANNENİZİN UZAK DURMANIZI İSTEYECEĞİ YERLERE SEYAHAT"

2015 yılının sonuna gelindiğinde Warmbier, bir sonraki dönemini Hong Kong'da okumak için hazırlıklar yapıyordu. Genç adamın kafasında, okul başlamadan önce bir maceraya atılmak da vardı. Warmbier, Çinli bir tur firması buldu. Firmanın sloganı, "annenizin uzak durmanızı isteyeceği yerlere ekonomik seyahat" şeklindeydi. Bu fikir Warmbier'i daha da çekmişti.

Haberin Devamı

Vakit kaybeden firmayla iletişime geçen genç adam, 5 gün 4 gecelik bir Kuzey Kore seyahati için rezervasyon yaptırdı. Aralık ayının sonuna doğru ise Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a giden uçaktaydı.

İNER İNMEZ OLAYLAR BAŞLADI

Ülkeye iner inmez Warmbier ve yanındakilerin kameralarına el konuldu. Grubun cep telefonları ise Kuzey Kore hükümetinin emriyle karıştırılarak içlerinde sakıncalı içerikler olup olmadığına bakıldı. Warmbier ve yanındakiler, dünyanın en baskıcı ülkelerinden birine gelmişlerdi.

Kuzey Koreden poster çaldı, hayatı karardı Bu hayatımın en kötü kararıydı

Havalimanındaki işleri bittikten sonra otellerine götürülen Warmbier'in, buradaki oda arkadaşı Danny Gratton isimli bir İngiliz'di. Gratton, Warmbier'i görür görmez onunla eğlenebileceğini anlamıştı. Genç adamı oldukça zeki ve beğenilebilir biri olarak görmüştü.

"EĞLENCENİN ALCATRAZ'I"

Turla birlikte gelenlerin kaldığı otel, ziyaretçileri tarafından "Eğlencenin Alcatraz'ı" lakabını almıştı. Oldukça ıssız bir yerdeki bu otelin içerisinde 5 restoran, bar, sauna ve bowling sahası vardı.

Başkent Pyongyang'ın şehir meydanında yılbaşı arifesi kutlayan grup, bundan sonra izole edilmiş otellerine döndü. Bazıları bara gitti diğerleri ise bowling sahasına doğru yola koyuldu. Gratton, buradayken yaklaşık 2 saat boyunca Warmbier'den haber alamadığını söyledi. Gece 4.30 sularında odasına dönen Gratton, burada Warmbier'i uyur şekilde buldu.

Haberin Devamı

ACI ŞAKASI GERÇEK OLDU

Ancak yetkililer, otelde bulunan yasaklı bölgede bir kişinin propaganda posterini yırttığını gördü. Bunun suçlusu olarak ise Otto Warmbier gösterildi. 2 Ocak 2016'da grup, Çin'e geri dönmek için havalimanına gidip pasaport kontrolünden geçerken Kuzey Koreli yetkililer Warmbier'in omzuna dokunarak onu yanlarında götürdüler.

Kuzey Koreden poster çaldı, hayatı karardı Bu hayatımın en kötü kararıydı

Burada 'ironik' bir yorum yaptığını söyleyen Gratton, "Ona seni bir daha göremeyeceğiz' dedim. Bana gülümseyerek yürümeye devam etti. Bu onu gerçekten de son görüşümdü" ifadelerini kullandı.

ABD'de bulunan Warmbier'in ailesi, oğullarının başına gelenlerden habersizdi. Bir haftadan kısa bir süre için oraya gitmesi gerekiyordu ancak ocak ayının sonuna kadar Kuzey Kore hükümeti Warmbier'i tutukladığını açıklamamıştı. Tutuklanmanın üzerinden 1 ay geçtikten sonra Warmbier, televizyona çıkartıldı.

Haberin Devamı

"HAYATIMIN EN KÖTÜ KARARINI VERDİM"

Kuzey Kore'nin iki büyük lideri olan Kim Il-sung ve Kim Jong-il'in devasa heykelleri önünde duran Warmbier, kemaralara doğru konuşarak Kuzey Kore hükümetine teşekkür etti. İşlediği suç için kendisine özür dileme hakkı verildiğini söyleyen Warmbier, af dilemek ve hayatının bağışlanması için kendisine hak verildiğini anlattı.

Kuzey Koreden poster çaldı, hayatı karardı Bu hayatımın en kötü kararıydı

Gözyaşlarına hakim olmaya çalışan Warmbier, otelden bir propaganda posteri çalmaya çalıştığını ve bunu ülkesinde bir kiliseye götürerek Kuzey Kore'yi kötü göstermenin peşinde olduğunu söyledi. Görüntülerin devamında ise gözyaşlarını daha fazla tutamayan Warmbier ağlayarak, "Hayatımın en kötü kararını verdim. Ama ben sadece bir insanım" ifadelerini kullandı.

HİKAYEYE KİMSE İNANMADI

Tabii ki Warmbier'in yayın sırasında anlattığı hikaye tutarsızlıklarla doluydu. Mesela Warmbier bir Yahudi'ydi ve posteri götüreceğini söylediği kilise ile hiçbir ilişkisi yoktu. Bunun gibi sebeplerden dolayı birçok kişi Warmbier'in yalnızca kendisine verilen bir metni okuduğunu düşünmeye başladı.

Haberin Devamı

Tüm bu bilinmezlikle birlikte 2016 yılının Mart ayında Kuzey Kore hükümeti, Warmbier'in 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve bu süreyi çalışma kampında geçireceğini duyurdu. ABD ise Warmbier'in iadesi için Kuzey Kore'ye baskı uyguluyordu.

Kuzey Koreden poster çaldı, hayatı karardı Bu hayatımın en kötü kararıydı

ÜLKESİNE DÖNDÜ AMA...

1 yıldan uzun süren bir sürecin ardından 2017 yılının Haziran ayında ABD'ye teslim edilen Warmbier'in gelişi başlangıçta herkesi mutlu etse de kısa süre içerisinde felaket ortaya çıkacaktı.

Dönüşünde Warmbier'i muayene eden doktorlardan biri, genç adamın tepkisiz uyanıklık halinde olduğunu söyledi. Warmbier konuşamıyordu ancak gözleri kendiliğinden açılıp kapanıyordu. Kuzey Kore'de kendisiyle ilgilenen hemşireler, Warmbier'in 2016 yılının Mart ayından beri komada olduğunu belirterek genç adamın çalışma kampına hiç gitmediğine dikkat çekti.

Kuzey Kore, doğal olarak Warmbier'i istismar ettiği ile ilgili tüm iddiaları reddetti. Yetkililer, Warmbier'in ilaca verdiği alerjik tepkime yüzünden zehirlendiğini duyurdu. Warmbier, ABD'ye dönmesinden 6 gün sonra 19 Haziran 2017'de hastanede etrafında ailesi ve sevenlerinin gözleri önünde hayatını kaybetti.

"ONA NELER OLDUĞUNU ASLA BİLEMEYECEĞİZ"

Warmbier'in anne ve babası Kuzey Kore'nin söylediklerine hiçbir zaman inanmadı. Acılı aile, oğullarının fiziksel olarak işkenceye uğradığını söyledi. Ancak Warmbier'in vücudunda yapılan incelemelerde hiçbir dayak izine rastlanmadı. Yapılan bir araştırmada Warmbier'in beynine giden kan ve oksijen eksikliğinden dolayı komaya girdiğini öne sürdü.

Kuzey Koreden poster çaldı, hayatı karardı Bu hayatımın en kötü kararıydı

Otto Warmbier'in şüpheli tutuklanması, yargılanması ve ölümü hakkındaki gerçeğin ortaya çıkması pek olası gözükmüyor.

Genç adamın doktoru Lakshmi Sammarco olayın çaresizliğini bu sözlerle anlattı:

Ona neler olduğunu bilmiyoruz ve elimizde sadece bu kadar bilgi var. Neler yaşandığını hiçbir zaman bilemeyeceğiz.