Sosyal medya beynin düşmanı
İngiliz bilim insanı Profesör Jim Al-Khalili, sosyal medya yüzünden insanların iyi düşünebilme kapasitesinin zayıfladığını, dikkat eksikliğinin beyin evrimi için tehlike yarattığını açıkladı.
Araştırmalara göre insanların herhangi bir şeye odaklanma süresi son 20 yılda azaldı. 12 saniyeden 8 saniyeye geriledi. İngiltere’nin Surrey Üniversitesi’nden teorik fizikçi Profesör Jim Al-Khalili (59), odaklanma süresindeki düşüşün insan beyni için tehlikeli olduğunu açıkladı. Al-Khalili, “Aptallaştığımızı, fikir yürütme kapasitemizin azaldığını söyleyebiliriz” dedi. Al-Khalili’nin saptamalarına göre insanlar, bir konuyu enine boyuna düşünme yeteneğini kaybediyor. Çünkü akıllı ekranlardan aynı anda birçok bilgi akışı alıyor. Bir tweet veya birkaç dakikalık videoya sıkıştırılan bilgi kırıntıları bombardımanına tutuluyor.
KUTUPLAŞTIRIYOR
Hap bilgiler ile kısa süre içinde bir konu hakkında temelsiz fikir ediniliyor. Çünkü odaklanma süremiz kısaldı. Odaklanamayan zihin, herhangi bir konunun griliğini veya nüanslarını algılayamıyor. Bu nedenle sağlıklı tartışmalar yapılamıyor. Kutuplaşma ve buna bağlı kültürel savaşlar artıyor. Çünkü çok boyutlu fikirler geliştirilemiyor. Birçok ciddi konu, bir esprili paylaşıma sıkıştırılıyor. Oysa hayat ve meseleler daha karmaşık. Ancak gerçeklerin karmaşık olduğunu kabullenmek birçok insanın işine gelmiyor. Al-Khalili “İnsan beyninin evrimsel gelişimi için teknolojiyle ilişkimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” diyor.