DünyaStoltenberg terörle mücadeleyi işaret etti: Türkiye ve NATO ülkeleri için son derece önemli

Stoltenberg terörle mücadeleyi işaret etti: Türkiye ve NATO ülkeleri için son derece önemli

Paylaş
Stoltenberg terörle mücadeleyi işaret etti: Türkiye ve NATO ülkeleri için son derece önemli

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ile Türkiye'nin vardığı mutabakatın terörle mücadelede iş birliği açısından hem Türkiye hem de tüm NATO ülkeleri için son derece önemli olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bugün başlayan NATO Liderler Zirvesi’nde oturum öncesi açıklamalarda bulundu. Zirvenin tarihi bir zirve olduğunu belirten Stoltenberg, İsveç'in ittifakın tam üyesi olmasını garantileyen bir mutabakata vardıklarını, söz konusu mutabakatın İsveç ve Türkiye için olduğu kadar, tüm NATO ittifakı, özellikle de Baltık bölgesi, Litvanya ve bölgedeki diğer ülkeler için faydalı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Söz konusu mutabakatın halka açık olduğunu hatırlatan Stoltenberg, "Dünkü mutabakat geçen yıl Madrid'de üzerinde anlaşmaya vardığımız konular üzerine inşa edilen bir anlaşma. Bu, hem Türkiye hem de tüm NATO için son derece önemli olan terörle mücadelede iş birliğinin hızlandırılması, İsveç'in Türkiye'ye silah ihracatına ilişkin kısıtlamaların kaldırması ve iki ülke arasındaki uzun süreli ve sürekli iş birliğinin İsveç'in NATO'ya katılımın ardından devam etmesini içeriyor. Başka bir anlaşma yok" dedi.

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'in üyelik protokollerine ilişkin dün gerçekleştirdikleri yapıcı görüşme için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve İsveç Başbakanı Kristersson'a teşekkür edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Ukrayna'daki son duruma ilişkin de açıklamalarda bulunan Stoltenberg, NATO olarak gerektiği sürece Ukrayna'nın yanında olacaklarını belirtti.

"Müttefiklerden Ukrayna'nın daha fazla toprağını özgürleştirmesine yardımcı olmak için verdikleri askeri yardım taahhütlerini yinelemelerini bekliyoruz. Üyelik konusunda ittifak üyelerinin Ukrayna'nın üyeliğine giden yolda açık ve olumlu bir mesaj vermelerini umuyorum. NATO güçleri ile Ukrayna güçleri arasında tam bir birlikte çalışabilirliği sağlamak için çok yıllı bir program, daha pratik desteğe sahip üç unsurlu bir paket önerdim. Bu Ukrayna'yı NATO'ya yaklaştıracaktır" diyen Stoltenberg, yarın Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin de katılacağı toplantıda NATO Üyelik Eylem Planı'ndaki gerekliliği kaldıracaklarını, böylece Ukrayna'nın üyeliği sürecini iki aşamalı bir süreçten tek aşamalı sürece çevireceklerini söyledi.

İki günlük zirvede NATO'nun caydırıcılık ve savunmasını güçlendirecek kararlar alacaklarını ifade eden NATO Genel Sekreteri, üye ülkelerin savunma bütçesine gayri safi milli hasılalarının en az yüzde 2'sini ayıracakları iddialı bir Savunma Yatırım Taahhüdü üzerinde anlaşmalarını umduğunu söyledi. Hint-Pasifik ortaklarını NATO'da ağırlamayı dört gözle beklediğini belirten Stoltenberg, "Bu, güvenliğin bölgesel olmadığını, küresel olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan ortaklarımıza hoş geldiniz diyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı