Uyuşturucudan farksızlar
Araştırmacılar, 36 farklı ülkede 281 araştırma sonucunu analiz etti. Yetişkinlerin yüzde 14’ünde dondurma, cips, sosis, bisküvi, meşrubat gibi gıdalara bağımlılık olduğu tespit edildi.
Yani her 10 kişiden en az biri, bu ürünlere kokain veya eroin gibi bağımlılık geliştirmiş durumda. Bilim dergisi BMJ’de yayınlanan bulgulara göre bu ürünlerde bulunan rafine karbonhidrat ve yağ kombinasyonu, beynin ödül sistemleri üzerinde bağımlılık yapma potansiyelini artıran bir etki yaratıyor. Doğal kaynaklı gıdalar daha fazla karbonhidrat veya daha fazla yağ içerebiliyor.
KARAR MEKANİZMASI BOZULUYOR
Ancak her ikisini de yüksek oranda içermiyorlar. Abur cuburlar ise her ikisini de orantısız bir şekilde daha yüksek oranda içeriyor. Örneğin, bir elma 55 kalorilik karbonhidrat ve 2 kaloriden daha az yağ içeriyor. Ama bir çikolata 237 kalorilik karbonhidrat ve 266 kalorilik yağ içeriyor. Geçmişteki diğer araştırmalarda da şekerli veya yağlı yiyeceklerin daha sağlıklı alternatifleri daha az çekici hale getirdiği ve bu nedenle insanın karar mekanizmasının değiştiğini belirlenmişti.