Yalnızlık artık küresel halk sağlığı sorunu
Dünya Sağlık Örgütü, yalnızlığı ‘küresel bir halk sağlığı sorunu’ ilan etti. Yalnızlık, insan sağlığı için günde 15 sigara içmekle eşdeğer.
COVID-19 salgınının ekonomik ve sosyal faaliyetleri durdurarak yalnızlık düzeylerini artırmasının ardından yalnızlık da adeta bir salgına dönüştü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yalnızlık konusunda uluslararası bir komisyon kurdu. Bu komisyon, yalnızlığın artık küresel bir sağlık tehdidi olduğuna hükmetti. Komisyona öncülük eden ABD Genel Cerrahı Dr. Vivek Murthy, yalnızlığın ölümcül etkilerinin günde 15 sigara içmeye eşdeğer olduğunu açıkladı. Murthy, "Hatta yalnızlık obezite ve fiziksel hareketsizlikle ilişkili olan risklerden bile daha büyük" dedi. Yalnızlık genellikle gelişmiş ülkelerin bir sorunu olarak görülüyor.
HER 4 YAŞLIDAN 1'İ
Ancak sosyal izolasyon yaşayan her dört yaşlıdan birinin oranının dünyanın tüm bölgelerinde benzer seyrediyor. Yaşlı yetişkinlerde yalnızlık, bunama gelişme riskinde yüzde 50 ve koroner arter hastalığı ya da felç geçirme riskinde yüzde 30 artışla bağlantılı bulunuyor. Yalnızlık günümüz gençlerinin hayatlarını da karartıyor. Muhtemel rakamlara göre ergenlerin yüzde 5 ila yüzde 15'i yalnızlık çekiyor. Afrika'da ergenlerin yüzde 12.7'si yalnızlık yaşarken bu oran Avrupa'da yüzde 5.3. Okulda yalnızlık yaşayan gençlerin üniversiteyi bırakma olasılığı daha yüksek oluyor. Aynı zamanda yalnızlık dünya ekonomisi için de tehlikeli. Yalnızlık çekenler daha düşük iş memnuniyeti ve performansa yol açabiliyor.