DünyaYapay zeka işinizi elinizden alabilir

Yapay zeka işinizi elinizden alabilir

Paylaş
Yapay zeka işinizi elinizden alabilir

ABD’de yapılan araştırmaya göre yapay zekaya sahip sohbet robotları yüzde 10’luk bir kesimi işsiz bırakabilir. En çok bilgi akışı sağlayan meslekler etkilenecek.

ChatGPT, makale yazmaktan diyet planları oluşturmaya ve kullanıcıların başvurusunda bulunmalarına yardımcı olmaya kadar her konuda kullanılabilen ücretsiz bir yapay zeka 'sohbet robotu'. İşte bu robotun, tıpkı arama motoru Google gibi bilgiye erişimi kökünden değiştireceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

ABD'de Pennsylvania Üniversitesi ve sohbet robotu ChatGPT'yi geliştiren şirket araştırma yaptı. Buna göre iş gücünün yüzde 80'inde, yüzde 10'luk bir kesim sohbet robotları nedeniyle olumsuz etkilenecek. Ayrıca çalışanların yüzde 19'u, görevlerinin yüzde 50'sini bu sohbet robotlarına kaptırabilir.

 

 

YÜZDE 50 ZAMAN KAZANDIRIYOR

İlk aşamada en çok zararı yüksek gelir getiren meslekler görecek. Araştırmada, yapay zekanın bir insanın görevini gerçekleştirmesi gereken süreyi en az yüzde 50 azaltıp azaltmayacağına bakıldı. Yapay zekanın en çok zaman kazandıracağı meslek kolları belirlendi. Bu meslekler arasında matematikçiler, tercümanlar, hukuk sekreterleri, yazarlar gibi işleri bilgi hizmetleri olanlar ağırlıklı yer aldı. Ancak demiryolu bakım işçileri, aşçılar, tamirciler, döşemeciler, et paketleyicileri ve taş ustaları gibi daha düşük ücretli mesleklerin etkilenmediği görüldü.

Haberin Devamı

İŞTE EN ÇOK ETKİLENECEK İŞ KOLLARI

Kişisel finans danışmanları, sigortacılar, bilgi işlemciler, gazeteciler, tercümanlar, şairler, söz yazarları ve yaratıcı yazarlar, patent lisanslama uzmanları, halkla ilişkiler uzmanları, roman yazarları, matematikçiler, blockchain mühendisleri, muhasebeciler ve denetçiler.