Eğitim - Kariyer15 adımda okula uyum

15 adımda okula uyum

Paylaş
15 adımda okula uyum

Okul öncesi ve ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak binlerce çocuk, 2 Eylül’de öğrenim hayatına ilk adımı atacak. Ayrılık kaygısı yaşayan çocuk, bu dönemde okula uyumsuzluk gösterebilir. Bu süreçte ebeveynlere büyük rol düştüğünü söyleyen uzmanlar, “Sürecin her çocuk için farklı hızda ilerleyeceğini unutmayın ve sabırlı olun” diyor.

Yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zili, 9 Eylül’de çalacak ancak okul öncesi eğitim ile ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 2-6 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecek. “Bu süreç sabır, gözlem, şefkat ve sevgi ile geçmeli” diyen uzmanlar, ailelere şu önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

1 Bilmediği bir ortam çocuğu kaygılandırabilir. Çocuğa okulun nasıl bir yer olduğunu abartmadan, gerçeğe uygun ifadelerle anlatabilirsiniz. Örneğin, “Okul çocukların yeni şeyler öğrenmek için gittiği bir yerdir. Orada öğretmenler olur ve çocuklara yeni şeyler öğretir. Okul saati bittiğinde, çocuk anne babası ile ya da servisle evine döner” gibi ifadeler kullanılmalı.

2 Kaygı, ebeveynler ve çocuklar arasında bulaşıcıdır. Ne kadar tedirgin olursanız olun, bunu çocuğunuza yansıtmayın. Sakin kalmaya çalışın.

3 Okul açılmadan önce kısa süreli bir ziyaret ve öğretmeni ile tanışmak faydalı olacak.

4 Okul alışverişini birlikte yapabilirsiniz. Aynı şekilde okul çantasını birlikte hazırlamak da faydalı olacak.

Haberin Devamı

5 Çocuğunuz ayrılmakta zorlanıyorsa sizi hatırlatacak bir nesne verebilirsiniz. Bunun yanı sıra kaygısını azaltmak için sevdiği bir oyuncağı da okula götürebilir.

6 Vedalaşmaları mümkün olduğunca kısa tutun ve samimi bir şekilde tamamlayın.

7 Gününün iyi geçeceğini ona hatırlatın ve okuldan döndüğünde okulla ilgili olumlu sorular sorun. “Bugün seni mutlu eden neydi?” gibi...

8 Çocuğunuzun yanında öğretmeni hakkında olumsuz şeyler söylemeyin. Öğretmenizle düzenli iletişim halinde olun.

9 Çocuğunuz evde istemediğiniz bir davranış sergilediğinde ‘öğretmenine şikayet etmekle’ tehdit etmeyin. Bu tehditler, öğretmeni çocuğun gözünde ‘korkulması gereken’ bir yetişkine dönüştürebilir. Bu nedenle de okula gitmek istemeyebilir.

10 Uyum sürecinde, çocuğunuzu kaygılandıran sebebin ne olduğunu anlamak için sakin bir şekilde, onu sorgulamadan dinlemelisiniz. Sorunun temel nedenini anladıktan sonra çözüm yolları için öğretmen ve çocukla birlikte hareket etmelisiniz.

11 Evde güzel okul anılarınızı anlatın. Bu paylaşım, çocuğun okula olumlu yaklaşmasını sağlayacaktır.

12 Çocuğun okula düzenli gitmesi konusunda kararlı olun. Ebeveynler, bu konuda ortak ve tutarlı bir yaklaşım izlemeli.

13 Çocuğunuzun kendi kıyafetlerini giymesi, ayakkabılarını bağlaması gibi basit görevleri yapmasına izin verin. Bu özgüveni artırır ve okulda daha rahat olmasını sağlar.

Haberin Devamı

14 Okula başlamakla ilgili çok güzel öykü kitapları var. Çocuğunuza bu öykülerden okuyup, üzerine sohbet edebilirsiniz.

15 Okulda tanıştığı arkadaşlarıyla okul dışında zaman geçirmesi, çocuğun alışması için çok faydalı olacak.

SAHTE BURS MESAJLARINA DİKKAT!

Dolandırıcıların hedefinde bu kez öğrenciler var. Son günlerde dolandırıcılar, kurum isimleri kullanarak SMS ve sosyal medya üzerinden üniversite öğrencilerine ulaşıp, ‘burs kazandınız’ ya da ‘burs sağlayacağız’ gibi mesajlar gönderiyor. Dolandırıcılar, burs için öğrencilerden banka hesabı açmalarını istiyor. Hesap bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, bu hesapları yasa dışı işlemler için kullanıyor. İşlemler öğrencilerin hesapları üzerinden yapıldığı için, yasalar karşısında öğrenciler hesap vermek zorunda kalıyor.

ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER

* Bilinmeyen kaynaklardan gelen burs tekliflerine karşı dikkatli olun. Tekliflerin doğruluğunu araştırmadan kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.

* SMS ya da sosyal medya üzerinden gelen bir bağlantıyı kesinlikle tıklamayın.

Haberin Devamı

* Burs ve maddi destek bilgilerini, yalnızca resmi web siteleri ve güvenilir kaynaklardan alın.

* Banka hesaplarınızı yalnızca güvenilir platformlar üzerinden yönetin. Şifrelerinizi paylaşmayın ve güçlü şifreler kullanın.